Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

Média: Pri izraelskom nálete zahynuli na juhu Libanonu traja novinári

Dym stúpa po izraelskom bombardovaní južného Libanonu pri pohľade zo severného Izraela. Foto: TASR/AP

Na hotel, kde bývalo aj niekoľko ďalších novinárov, zaútočili izraelské vojenské lietadlá o 2.30 h SELČ, uviedla libanonská tlačová agentúra NNA.

Bejrút 25. októbra (TASR) — Najmenej traja novinári zahynuli pri piatkovom rannom útoku izraelského letectva na hotel v meste Hásibajjá ležiacom na juhovýchode Libanonu neďaleko hraníc so Sýriou. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Na hotel, kde bývalo aj niekoľko ďalších novinárov, zaútočili izraelské vojenské lietadlá o 2.30 h SELČ, uviedla libanonská tlačová agentúra NNA.

O život prišli kameraman a technik pracujúci pre televíziu al-Majadín blízku militantnému hnutiu Hizballáh, ako aj kameraman pracujúci pre al-Manár, televízny kanál Hizballáhu.

Podľa ďalších novinárov nachádzajúcich sa na mieste dostal hotel priamy zásah.

Terčom izraelského náletu bolo aj mesto aš-Šuvajfat ležiace juhovýchodne od Bejrútu, ktorý zničil dve budovy a spôsobil rozsiahly požiar. K útoku došlo krátko po tom, ako hovorca izraelskej armády tamojších obyvateľov vyzval na evakuáciu, pretože sa nachádzajú sa v blízkosti objektov patriacich Hizballáhu.

Izrael začal 23. septembra intenzívne nálety na ciele Iránom podporovaného Hizballáhu v Libanone, pri ktorých podľa údajov AFP zakladajúcich sa na informáciách libanonského ministerstva zdravotníctva prišlo o život najmenej 1580 ľudí, hoci skutočný počet je pravdepodobne vyšší.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom v októbri 2023 podľa Výboru na ochranu novinárov zahynulo v Pásme Gazy, v Predjordánsku, v Izraeli a Libanone najmenej 128 novinárov a pracovníkov médií.