Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Putin vyhlásil, že Rusko a KĽDR bojujú voči hegemónii USA

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a severokórejský vodca Kim Čong-un si sedia v limuzíne Aurus počas stretnutia v Pchjongjangu 19. júna 2024. Foto: TASR/AP

Putin v utorok pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu KĽDR. S Kimom podpísal v stredu v Pchjongjangu zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 19. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu povedal, že Rusko a Severná Kórea spoločne bojujú proti hegemónii USA. Severokórejskému lídrovi Kim Čong-unovi sa poďakoval za vyvážený postoj jeho krajiny k Ukrajine. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"V súčasnosti spoločne bojujeme proti hegemonistickým a neokolonialistickým praktikám Spojených štátov a ich satelitov," povedal Putin. AFP sa odvolala na prezidentove vyjadrenia sprostredkované ruskými štátnymi tlačovými agentúrami.

Putin v utorok pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu KĽDR. S Kimom podpísal v stredu v Pchjongjangu zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami.

Severokórejský líder povedal, že táto zmluva plne prispieva k udržiavaniu mieru a stability v regióne.

Rastúca spolupráca medzi Moskvou a Pchjongjangom spôsobuje znepokojenie v Južnej Kórei, v radoch západných krajín i na Ukrajine, konštatuje AFP. USA a ich spojenci tvrdia, že Severná Kórea poskytuje Rusku strelivo a rakety, ktoré sú následne použité na Ukrajine. Kyjev hlásil, že na bojisku našiel úlomky severokórejskej munície.