Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Medzi Holíčom a českým Hodonínom stavajú protipovodňovú bariéru

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Rieka Morava aktuálne stúpa rýchlosťou približne 10 centimetrov za hodinu.

Holíč/Hodonín 14. septembra (TASR) - Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

Rieka Morava aktuálne stúpa rýchlosťou približne 10 centimetrov za hodinu. Hasiči okrem stavania bariéry na miesto navážajú aj vrecia s pieskom. Nepriaznivé počasie znásobuje silný vietor, ktorý práce sťažuje.

Ako uviedol pre TASR veliteľ modulu kontroly šírenia povodní Juraj Jurdík z HaZZ, hliníková bariéra je vysoká 1,3 metra a bude dlhá zhruba 400 metrov. To by malo byť dostačujúce na zabránenie vyliatiu vody. Bariéru budú stavať ešte dve hodiny.

Podľa hasičov situácia bude závisieť od stavu rieky Morava v českých Jeseníkoch a na Beskydoch. Zároveň od toho, na ktorú stranu sa rieka vyleje.

Starostovia obcí nielen v súvislosti s intenzívnym dažďom, ale aj silnejúcim vetrom vyzývajú obyvateľov na zvýšenú opatrnosť. "Upozorňujeme občanov na nebezpečenstvo silného vetra, ktorý sa očakáva až do nedele 3.00 h rána. Odporúčame neparkovať v blízkosti stromov, zabezpečiť si majetok proti vplyvom silného vetra. Je možné očakávať aj výpadky elektrického prúdu," informovala na sociálnej sieti starostka obce Radošovce Iveta Matúšová.