Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Medzi nezvestnými po prevrátení jachty je i podnikateľ Lynch

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Luxusná plachetnica Bayesian s dĺžkou 56 metrov kotvila pri meste Porticello východne od Palerma, keď oblasti na pobreží Sicílie v pondelok pred úsvitom zasiahol prudký vietor a dážď.

Londýn 19. augusta (TASR) - Medzi šiestimi nezvestnými pasažiermi luxusnej plachetnice Bayesian, ktorá sa v pondelok ráno v prudkej búrke prevrátila a potopila pri pobreží Sicílie, je aj britský podnikateľ Mike Lynch, informovala agentúra AFP.

Talianska pobrežná stráž dodala, že nezvestné sú osoby britskej, americkej a kanadskej národnosti. Zachránených bolo 15 ľudí vrátane ročného dieťaťa. Osem zo zachránených previezli do miestnych nemocníc. Všetci sú v stabilizovanom stave, uvádza TASR.

Pobrežná stráž dodala, že potápači skúmajú vrak plachetnice, ktorý sa nachádza v mori v hĺbke 49 metrov.

Prokuratúra v neďalekom meste Termini Imerese začala vyšetrovanie príčin prevrátenia a potopenia plavidla.

Kapitán lode, ktorá v osudný čas kotvila v blízkosti plachetnice, agentúre Reuters povedal, že keď prišla búrka, zapol motor svojej lode, aby nad svojím plavidlom udržal kontrolu a vyhol sa zrážke s plachetnicou Bayesian.

"Podarilo sa nám udržať loď na mieste a keď sa búrka skončila, všimli sme si, že plachetnica za nami nie je," objasnil novinárom kapitán Karsten Borner.

Dodal, že jeho posádka potom našla niekoľkých preživších vrátane troch ťažko zranených, malého dieťaťa a manželky majiteľa, a vzala ich na palubu pred tým, ako ich vyzdvihla pobrežná stráž.

Luxusná plachetnica Bayesian s dĺžkou 56 metrov kotvila pri meste Porticello východne od Palerma, keď oblasti na pobreží Sicílie v pondelok pred úsvitom zasiahol prudký vietor a dážď.

Na plachetnici plaviacej sa pod britskou vlajkou bolo 22 ľudí vrátane desiatich členov posádky, uviedla talianska pobrežná stráž. Podľa talianskych médií väčšina z nich boli Briti.

Podľa medializovaných informácií úsek pobrežia, kde táto jachta kotvila, zasiahla vodná smršť. Časopis National Geographic objasňuje, že ide o vír, ktorý zostupuje z oblaku a vytvára rotujúcu zmes vetra a vody nad vodnou plochou. Často k nemu dochádza počas silných búrok.

Lyncha (59) v júni porota v San Franciscu zbavila obvinení z podvodu spojených s predajom jeho softvérovej spoločnosti Autonomy spoločnosti Hewlett-Packard za 11 miliárd dolárov. Táto transakcia sa uskutočnila v roku 2011.

Lynch a ľudia z jeho okolia čelili občianskoprávnym žalobám a obvineniam z trestného činu. Zatiaľ čo v Londýne prebiehal civilný proces, americké úrady sa snažili o Lynchovo vydanie na stíhanie pre podozrenia zo sprisahania a podvodu. V júni tohto roku však Lyncha americký súd zbavil všetkých obvinení. Spoločnosť Hewlett-Packard však krátko na to znížila hodnotu spoločnosti Autonomy o 8,8 miliardy dolárov.