Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Meloniová kritizovala Putinove podmienky pre rokovania o mieri

Meloniová. Foto: TASR/AP

Putin v piatok vyhlásil, že Rusko by vojnu ukončilo, ak by sa Kyjev vzdal ambícií vstúpiť do NATO.

Bari 15. júna (TASR) – Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu kritizovala podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina pre mierové rozhovory s Ukrajinou, ktoré Kyjev odmietol ako požiadavku na svoju kapituláciu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP, píše TASR.

"Hovoriť Ukrajine, že sa musí stiahnuť z Ukrajiny, sa mi nezdá ako veľmi vhodný návrh na rokovania," uviedla Meloniová v závere summitu G7 v Taliansku. "Povedzme, že to vyzerá skôr ako propagandistická iniciatíva... s cieľom vytvoriť naratív, ktorý chce poskytnúť protichodnú informáciu o tom, kde spočíva zodpovednosť za tento konflikt," povedala talianska premiérka.

Putin v piatok vyhlásil, že Rusko by vojnu ukončilo, ak by sa Kyjev vzdal ambícií vstúpiť do NATO a stiahol zo štyroch oblastí na východe a juhu Ukrajiny, ktorých anektovanie Moskva oznámila predvlani, hoci ich úplne neovláda.

Ukrajinskí predstavitelia to rýchlo odmietli ako absurdné a neseriózne požiadavky. Ukrajina tvrdí, že mier môže nastať len po úplnom odchode ruských síl z jej územia a obnovení jej územnej celistvosti.

Návrhy Putina ostro kritizoval aj nemecký kancelár Olaf Scholz. "Nepotrebujeme nadiktovaný mier, iba spravodlivý mier, ktorý zohľadní ukrajinskú (územnú) celistvosť a samostatnosť," vyhlásil pre televíziu ARD.

Kremeľ podľa agentúry Reuters uviedol, že reakcie Západu na Putinove návrhy na novú bezpečnostnú architektúru a mierové rozhovory s Ukrajinou sú nekonštruktívne. "Je toho veľa, obrovské množstvo oficiálnych reakcií, vyhlásení. Nekonštruktívnej povahy," odpovedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku, či na Putinove návrhy prišli oficiálne reakcie.