Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Meloniová navštívi Libanon, kde sa nachádzajú aj talianski vojaci

Meloniová. Foto: TASR/AP

Zároveň oznámila, že minister zahraničných vecí Antonio Tajani budúci týždeň navštívi Izrael a palestínske územia.

Rím 15. októbra (TASR) - Talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok oznámila, že navštívi Libanon, kde sa nachádzajú talianske jednotky ako súčasť dočasných mierových síl OSN (UNIFIL), ktoré obvinili izraelskú armádu zo zámerných útokov na svoje pozície. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Už je naplánované, že pôjdem do Libanonu," povedala Meloniová bez toho, aby uviedla dátum svojej cesty. Zároveň oznámila, že minister zahraničných vecí Antonio Tajani budúci týždeň navštívi Izrael a palestínske územia.

UNIFIL založili v roku 1978. Ich úlohou je dozerať na libanonsko-izraelskú hranicu. Pôsobí v nej okolo 10.000 príslušníkov. Počas prebiehajúceho konfliktu v Libanone medzi hnutím Hizballáh a Izraelom podľa UNIFIL izraelské jednotky zámerne ostreľujú pozície mierových síl. Zranenia doposiaľ utrpelo najmenej päť príslušníkov UNIFIL.

V rámci misie UNIFIL pôsobí viac ako 1000 talianskych jednotiek. Meloniová útoky na príslušníkov mierových síl niekoľkokrát odsúdila. V nedeľu v telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom "zopakovala, že je neprijateľné, aby izraelské ozbrojené sily útočili na UNIFIL", uviedla jej kancelária.

Meloniová v utorok označila prístup izraelských síl za úplne neoprávnený. "V uplynulých dňoch po prvýkrát za rok izraelských vojenských akcií zasiahla izraelská armáda pozície talianskeho vojenského kontingentu, ktorý je súčasťou misie OSN," povedala. Talianska premiérka ďalej uviedla, že hoci nedošlo k obetiam na životoch ani k značným škodám, takéto incidenty nemožno považovať za prijateľné a žiada, aby bola garantovaná bezpečnosť vojakov.

Podľa premiérky takéto útoky predstavujú "hrubé porušenie toho, čo bolo stanovené v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 1701".

Dodala, že nemožno ignorovať porušenie tejto rezolúcie aj zo strany Hizballáhu, ktorý pracuje na militarizácii oblasti spadajúcej pod jurisdikciu UNIFIL.