Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Meloniová prisľúbila zlepšenie spolupráce s africkými lídrami

Talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Osudy Európy a najmä Afriky sú podľa talianskej premiérky Meloniovej úzko prepojené. V spojitosti s koloniálnou históriou dodala, že dnes je potrebná "spolupráca medzi seberovnými".

Rím 29. januára (TASR) - Taliansko chce využiť svoju súčasnú predsednícku pozíciu v skupine siedmich najsilnejších ekonomík sveta (G7) na zlepšenie vzťahov s africkým kontinentom. Na začiatku medzinárodnej konferencie o Afrike to v pondelok v Ríme vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová, informuje agentúra DPA.

Osudy Európy a najmä Afriky sú podľa Meloniovej úzko prepojené. V spojitosti s koloniálnou históriou dodala, že dnes je potrebná "spolupráca medzi seberovnými".

V prejave na jednodňovej konferencii Meloniová načrtla viacero iniciatív a prisľúbila vyčleniť pre Afriku 5,5 miliardy eur, píše agentúra Reuters. Afrických lídrov ubezpečila, že Afrika bude mať "čestné miesto" na júnovom summite G7 v regióne Apúlia na juhu Talianska.

Do talianskej metropoly pricestovali africkí lídri z viac ako 20 krajín, ďalšie zastupujú ministri zahraničných vecí. Na konferencii sú aj predstavitelia EÚ vrátane predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej a predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

Von der Leyenová sa opätovne vyslovila za spoločné úsilie v boji proti prevádzačom v Stredozemnom mori. Do Talianska tadiaľto za riskantných okolností prichádza veľká časť migrantov smerujúcich ďalej do krajín EÚ. Vlani dorazilo po mori na talianske pobrežie viac ako 160.000 ľudí pochádzajúcich z Afriky.

Meloniová počas predvolebnej kampane prisľúbila pokles ich počtu, v skutočnosti sa od jej nástupu do úradu v októbri 2022 počty imigrantov výrazne zvýšili, pripomína DPA.

Skupinu G7 tvorí Nemecko, Spojené štáty, Francúzsko, Veľká Británia, Taliansko, Kanada a Japonsko. Taliansko v G7 1. januára na jeden rok prebralo predsednícku pozíciu.