Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Meloniová: Taliansko nikdy neprestane podporovať Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) sa rozpráva s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou počas ich stretnutia v Kyjeve 24. februára 2024. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa snaží už dlhší čas vyvíjať tlak na spojencov, od ktorých žiada poskytnutie zbraní proti ruskej invázii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rím 7. septembra (TASR) - Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu na ekonomickom fóre v severotalianskom meste Cernobbio vyhlásila, že Taliansko nikdy nepoľaví vo svojej podpore Ukrajiny. Zároveň uviedla, že súčasná patová situácia vo vojne dokazuje, že reakcia Západu na ruskú inváziu bola správna. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Každoročné trojdňové podujatie sa začalo v piatok v Cernobbiu pri Comskom jazere. Zúčastňujú sa na ňom poprední predstavitelia podnikateľského života, priemyslu, diplomati a členovia vlád Talianska a ďalších krajín. Na okraji fóra viedla v sobotu diskusie aj Meloniová spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý vystúpil už v piatok.

Zelenskyj sa snaží už dlhší čas vyvíjať tlak na spojencov, od ktorých žiada poskytnutie zbraní proti ruskej invázii. Taliansko intenzívne podporuje Ukrajinu a zaslalo jej aj zbrane. Napriek tomu však Rím trvá na tom, že sa môžu požívať výhradne na ukrajinskom území.

"Rozhodnutie podporovať Ukrajinu bolo v prvom rade rozhodnutím v národnom záujme a toto rozhodnutie sa nezmení," ozrejmila Meloniová. "Som presvedčená, že Čína a India môžu zohrať úlohu pri riešení konfliktu," dodala talianska premiérka po stretnutí so Zelenským a zdôraznila, že spor sa nevyrieši, pokiaľ štáty "opustia Ukrajinu".

Na fóre sa zúčastnil aj maďarský premiér Viktor Orban, ktorý v júli stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom znepokojil partnerov z EÚ i samotného ukrajinského prezidenta. Zelenskyj v Cernobbii odmietol Orbánove výzvy na prímerie s tým, že Putin nikdy nerešpektoval predchádzajúce dohody, uvádza AFP.