Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Merkelová sa telefonicky rozprávala s Bidenom o situácii v Afganistane

Na archívnej snímke z 15. júla 2021 nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Merkelová počas telefonátu zdôraznila, že je dôležité umožniť čo najväčšiemu počtu Afgancov, ktorí pomáhali nemeckej armáde a občianskej spoločnosti v krajine, odísť z Afganistanu.

Berlín 18. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v stredu telefonicky rozprávala s americkým prezidentom Joeom Bidenom o situácii v Afganistane. Informoval o tom jej úrad, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AP.

Merkelová počas telefonátu zdôraznila, že je dôležité umožniť čo najväčšiemu počtu Afgancov, ktorí pomáhali nemeckej armáde a občianskej spoločnosti v krajine, odísť z Afganistanu. Obaja lídri sa dohodli, že "letecky dajú odviezť toľko ľudí, ktorí potrebujú ochranu, koľko je len možné", uviedol úrad kancelárky.

Biely dom uviedol, že Biden a Merkelová tiež zdôraznili, že je potrebná úzka koordinácia pri poskytovaní humanitárnej pomoci Afgancom, ako aj podpora susedných štátov. Rozhovory v tomto smere budú pokračovať na videokonferencii lídrov krajín skupiny G7, plánovanej na budúci týždeň. Témou rokovania bude spoločná stratégia a postup v afganskej kríze, napísala agentúra DPA.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas oznámil, že veľvyslanec jeho krajiny v Kábule začal v Dauhe v Katare rozhovory so zástupcami radikálneho Talibanu, aby tak zabezpečil, že hnutie umožní Afgancom dostať sa na letisko.

Maas povedal, že Nemecko od nedele letecky odviezlo z Afganistanu vyše 500 ľudí vrátane približne 200 afganských občanov. "Chceme v týchto počtoch pokračovať aj v najbližších dňoch," dodal.
Na archívnej snímke nemecký minister zahraničných vecí Heiko Mass.
Foto: TASR / AP

Šéf nemeckej diplomacie uviedol, že podľa predpokladu bude časové okno na evakuačné lety obmedzené, "ale všetci zodpovední, predovšetkým Spojené štáty, sa pokúšajú čo najlepšie tento čas využiť".

Doplnil, že podľa jeho informácií sú v súčasnosti pri odletových bránach zhromaždené stovky, ak nie tisíce ľudí a občas tam prepuká násilie.

Maas tiež informoval, že Nemecko sa snaží doviezť zásoby potravín do metropoly Kábul a poskytnúť ich ľuďom čakajúcim na evakuáciu a že má v regióne lekárske evakuačné lietadlo.

Ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová vyhlásila, že Nemecko "urobí všetko pre to, aby evakuovalo z Kábulu čo najviac miestnych pracovníkov".