Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Rezolúcia Európskeho parlamentu nebude mať vplyv na dianie v Maďarsku

Alajos Mészaros Foto: TASR

Tvrdí to slovenský europoslanec Alajos Mészáros.

Brusel/Štrasburg 2. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si na dnes do Štrasburgu predvolali maďarského premiéra Viktora Orbána a spolu s predstaviteľmi Európskej komisie (EK) budú diskutovať o dodržiavaní základných práv v Maďarsku.

Slovenský europoslanec Alajos Mészáros (SMK) tvrdí, že Maďarsko je terčom politických hier z prostredia EP, pričom europarlament nemá mandát na zasahovanie do vnútorných záležitostí členských štátov EÚ.

Poslanci EP budú vo štvrtok hlasovať o uznesení, ktorého navrhovaná verzia vyzýva maďarské vládne orgány na urýchlenú nápravu prípadného porušovania kľúčových hodnôt EÚ, k čomu došlo revíziou maďarskej ústavy a niektorými opatreniami maďarskej vlády.

"Som vždy proti tomu, aby sme spúšťali kampaň voči hociktorému z členských štátov EÚ. Politicky je to ťažko udržateľné," uviedol Mészáros v rozhovore pre TASR.

Slovenský poslanec, ktorý v EP patrí do skupiny ľudovcov (Európska ľudová strana - EĽS), tvrdí, že v europarlamente dochádza k politickému napádaniu štátov únie, pričom medzi najväčších horlivcov patria skupiny liberálov (ALDE) a Zelených, ktoré svoje zásady ideologického charakteru presadzujú a predstavujú za každú cenu.

Mészáros uviedol, že v Maďarsku, ktoré je teraz "na muške" veľkej časti poslancov EP, sú problémy, ktoré vznikli pri zmenách ústavy, lebo keď sa prijíma veľa zákonov, tak sa nájdu aj také, ktoré môžeme spochybniť v kontexte európskeho právneho systému, ale na to je tu Európska komisia.

"Na to je komisia, ako strážca zákonov a európskeho právneho systému. Parlament nemá mandát na zasahovanie do takýchto vecí. Toto je iba politická hra a akákoľvek rezolúcia, ktorú prijmeme, nie je záväzná a nebude mať vplyv na dianie v Maďarsku," zhodnotil situáciu Mészáros.

Poslanec upozornil, že v súčasnosti Maďarsko nie je jediným členským štátom, voči ktorému EK zasahuje kvôli zlučiteľnosti národného práva s európskou legislatívou postavenou na ochrane ľudských práv.

Mészáros tvrdí, že Maďarsko sa dostalo na pranier aj z iných dôvodov, napríklad aj preto, že tamojšia vláda a parlament prijala niektoré nie celkom populárne opatrenia voči veľkým nadnárodným firmám, čo sa znepáčilo svetovému kapitálu a to sa teraz Maďarsku vracia v politickej rovine.

Ďalším kameňom úrazu, hlavne pre liberálov v EP, je podľa neho to, že nová maďarská ústava hovorí o rodine ako o zväzku muža a ženy a o určitých kresťanských koreňoch národa.

"Liberálom sa to nepáči, musíme to rešpektovať, ale ústava je vnútornou záležitosťou každej členskej krajiny. Nesmieme porušovať princíp subsidiarity, čo zakaždým robíme. Som proti tomu, aby sme politizovali niektoré veci," opísal Mészáros situáciu z hľadiska diania v europarlamente.

Podľa jeho slov ide o citlivú záležitosť a spresnil, že na každý členský štát sa dá niečo nájsť. Dodal, že za skutočnosťou, že v EP si Maďarsko vyslúžilo negatívny postojom voči dianiu v tejto krajine, stoja najmä liberáli, Zelení a čiastočne aj skupina socialistov a demokratov (S&D). A dodal, že veľké európske politické skupiny takýmto zasahovaním do národných záležitostí, sledujú predovšetkým svoje vlastné stranícke ciele.