Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Meteorologická služba v Maďarsku hovorí o politickom nátlaku

Blesk na oblohe počas búrky. Foto: TASR/AP

Tradičný ohňostroj na oslavu vzniku štátu a jeho zakladateľa uhorského kráľa Štefana preložili na sobotu 27. augusta.

Budapešť 23. augusta (TASR) - Maďarská celoštátna meteorologická služba (OMSZ) sa v utorok postavila na stranu svojich dvoch vedúcich, ktorých odvolala vláda. OMSZ tvrdí, že operačný štáb zodpovedný za bezpečnosť programu sobotňajších osláv štátneho sviatku sv. Štefana vyvíjal na meteorológov politický nátlak a žiada nezávislé preverenie správnosti ich postupu. Píše o tom v utorok server Napi.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Vláda v pondelok bez zdôvodnenia s okamžitou platnosťou odvolala dvoch vedúcich OMSZ. Podľa médií aj meteorológov to súviselo s tým, že ohňostroj na oslavu maďarského štátneho sviatku 20. augusta bol odložený pre obavy z búrok. O odvolaní šéfky meteorológov Kornélie Radicsovej a jej zástupcu Gyulu Horvátha informovalo v pondelok večer komunikačné oddelenie ministerstva technológií a priemyslu. Neuviedlo však žiadny dôvod.

OMSZ na Facebooku v utorok pripomenula, že od tragického priebehu osláv štátneho sviatku 20. augusta 2006 sa každoročne zúčastňuje na práci operačného štábu. Tento rok sa v ňom prvýkrát prejavili prvky politického nátlaku, ktoré vyvrcholili odvolaním šéfov.

"Považujeme za neprijateľné, nepodložené a nesprávne prenášanie kolektívnej zodpovednosti zo strany operačného štábu," píše sa vo vyhlásení OMSZ. Provládne médiá v nedeľu kritizovali OMSZ, že jej predpoveď búrok a nárazov vetra viedla k zrušeniu sobotňajšieho ohňostroja. Predpoveď sa napokon nepotvrdila. Meteorologická služba sa v nedeľu ospravedlnila a odvolala sa na "faktor neistoty, ktorý je špecifický pre túto profesiu".

Tradičný ohňostroj na oslavu vzniku štátu a jeho zakladateľa uhorského kráľa Štefana preložili na sobotu 27. augusta. Pre údajne najväčší ohňostroj v Európe je pripravených vyše 40.000 pyrotechnických efektov. Opozícia to označila za "vyhadzovanie peňazí" v čase ekonomickej krízy a navrhla zrušenie ohňostroja.

V roku 2006 sa počas ohňostroja strhla prudká búrka. V poldruha miliónovom dave na brehu Dunaja vznikla panika, ktorá si vyžiadala päť ľudských životov a vyše 300 zranených.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)