Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Metsolová pripomenula poslancom prvé výročie útokov Hamasu na Izrael

Na snímke Roberta Metsolová. Foto: TASR/AP

Metsolová počas otvorenia prvého októbrového plenárneho zasadnutia EP zákonodarcom EÚ pripomenula hrôzy dňa, "ktorý bude navždy v znamení hanby".

Brusel/Štrasburg 7. októbra (TASR) - Na prvá výročie teroristických útokov bojovníkov hnutia Hamas v Izraeli upozornila v pondelok večer v Štrasburgu predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. Informuje o tom spravodajca TASR.

Metsolová počas otvorenia prvého októbrového plenárneho zasadnutia EP zákonodarcom EÚ pripomenula hrôzy dňa, "ktorý bude navždy v znamení hanby".

"Nič a nikdy nemôže ospravedlniť masové vraždenie, znásilňovanie, únosy a mučenie, ku ktorým došlo pred rokom. Odvtedy sa len málokomu podarilo dostať späť k svojim milovaným. Európsky parlament bude aj naďalej robiť, čo môže, aby sme ich všetkých priviedli domov," povedala s odkazom na 251 unesených, ktorých bojovníci Hamasu odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Vlaňajšie útoky Hamasu 7. októbra spustili cyklus vojny, smrti a devastácie, pri ktorej zahynuli tisíce ľudí v Pásme Gazy, a viedli k nestabilite v celom regióne Blízkeho východu, pripomenula Metsolová.

Pri spomienke na obete útokov spred roka a na unesených Metsolová zdôraznila, že výzvy europarlamentu na okamžité prepustenie živých rukojemníkov zostávajú neochvejné.

"Naše výzvy na prímerie zostávajú rozhodné a naše snahy o deeskaláciu napätia zostávajú silné. Práca za skutočný, dôstojný, dlhodobý a udržateľný mier je neochvejná," povedala Metsolová v závere úvodného príhovoru. Po ňom si europoslanci v štrasburskom sídle EP minútou ticha uctili pamiatku obetí a nevinných životov, ktoré si vyžiadali útoky spred roka.