Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Mexická prezidentka navrhla dve zmeny týkajúce sa reformy súdnictva

Na archívnej snímke Mexická prezidentka Claudia Sheinbaumová. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň taktiež hlasoval mexický najvyšší súd o ústavnej sťažnosti v súvislosti s reformou súdnictva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Mexiko 8. októbra (TASR) – Mexická prezidentka Claudia Sheinbaumová zaslala Kongresu dva návrhy na zmeny týkajúce sa reformy volebných zákonov a súdnictva. Prezidentka navrhla zmeny, ktoré majú zabezpečiť väčšiu istotu ohľadom procesu voľby sudcov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Minulý týždeň taktiež hlasoval mexický najvyšší súd o ústavnej sťažnosti v súvislosti s reformou súdnictva. Súd má rozhodnúť, či by reforma mohla mať vplyv na nezávislosť súdov. Verdikt súdu nie je doposiaľ známy.

V septembri Kongres schválil kontroverznú ústavnú reformu, ktorá umožní, aby sudcov volili priamo občania. Voľbami má dôjsť k nahradeniu všetkých súčasných sudcov Najvyššieho súdu. Reformou sa má znížiť ich počet z pôvodných jedenástich sudcov na deväť. Voľby nových sudcov sa budú v Mexiku konať budúci rok v júni.

Justičná reforma navrhnutá bývalým mexickým prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom vyvolala značnú nevôľu obyvateľov, ktorí vyšli protestovať do ulíc. Podľa vládnucej strany Morena a jej spojencov reforma zabezpečí zlepšenie súdneho systému a pomôže odstrániť korupciu.

Súčasná prezidentka Claudia Sheinbaumová získala v júnových prezidentských voľbách takmer 60 percent hlasov a stala sa tak prvou prezidentkou Mexika. Slávnostnú prísahu zložila len 1. októbra.