Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 4. september 2024Meniny má Rozália
< sekcia Zahraničie

Mexický prezident: Trumpovi pošlem list na tému migrácia

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (vľavo) a prezident USA Donald Trump na tlačovej konferencii pred podpísaním spoločnej deklarácie v Bielom dome vo Washingtone 8. júla 2020. Foto: TASR/AP

Trump vo svojom štvrtkovom prejave počas zjazdu Republikánskej strany v Milwaukee prisľúbil najrozsiahlejšiu deportačnú operáciu v dejinách svojej krajiny.

Mexiko 19. júla (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok oznámil, že americkému prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi pošle list v reakcii na jeho plány, že v prípade volebného víťazstva dokončí múr na hraniciach USA a Mexika. TASR o tom informuje podľa agentúr AP a AFP.

"Môjmu priateľovi Donaldovi Trumpovi pošlem list, pretože si myslím, že nie je dostatočne informovaný o téme migrácie i o tom, aké je dôležité udržiavať hospodársku integráciu medzi USA, Mexikom a Kanadou," povedal López Obrador. Takisto mu chce objasniť, že migranti nie sú pašeráci drog, ale ľudia hľadajúci si poctivú prácu.

Trump vo svojom štvrtkovom prejave počas zjazdu Republikánskej strany v Milwaukee prisľúbil najrozsiahlejšiu deportačnú operáciu v dejinách svojej krajiny, píše AP. Nezákonne prekračovanie hranice s Mexikom množstvom ľudí označil za inváziu. "Skoncujem s krízou nezákonnej imigrácie zatvorením našich hraníc a dokončením múru," povedal.

Trump počas pôsobenia v úrade prezidenta v roku 2019 oznámil, že hranice uzavrie na dlhé obdobie, ak mexické úrady nezastavia migrantov. López Obrador však uviedol, že ekonomiky USA a Mexika sú natoľko prepojené, že by nevydržali uzavretie hraníc ani na jeden mesiac.