Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 27. august 2024Meniny má Silvia
< sekcia Zahraničie

Mexiko po atentáte na Trumpa žiada prísnu kontrolu držby zbraní v USA

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

V Spojených štátov vlastní zhruba tretina dospelých osôb strelnú zbraň a tamojšie zákony týkajúce sa nákupu výkonných pušiek sú mierne.

Mexiko 16. júla (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador po nedávnom atentáte na amerického exprezidenta Donalda Trumpa v utorok vyzval Spojené štáty, aby sprísnili kontrolu držby strelných zbraní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

V Spojených štátov vlastní zhruba tretina dospelých osôb strelnú zbraň a tamojšie zákony týkajúce sa nákupu výkonných pušiek sú mierne. Naopak, Mexiko prísne kontroluje predaj zbraní a prakticky znemožňuje získať ich legálne, vysvetľuje AFP.

Obradorova vláda tvrdí, že pašovanie zbraní z USA do Mexika podnecuje násilie spojené s drogovými kartelmi. Preto je podľa mexického prezidenta potrebné urýchlene sprísniť príslušné kontroly.

V tejto súvislosti vyzval súčasného prezidenta USA Joea Bidena aj jeho volebného rivala Trumpa, aby sa zaviazali regulovať predaj zbraní. USA podľa Obradora zažívajú "sociálny rozklad", ktorý je potrebné vyriešiť v jeho počiatkoch.

Podľa vlády v Mexiku sa do krajiny z USA ročne prepašuje viac než pol milióna strelných zbraní. Opakovane preto žiada Washington, aby tieto toky obmedzil. Mexiko podalo na amerických súdoch dve žaloby proti zbrojárskemu priemyslu, ktorý obviňuje z nedbanlivých postupov v súvislosti s pašovaním zbraní.

Pokus o vraždu Trumpa sa odohral počas sobotňajšieho predvolebného zhromaždenia v meste Butler v štáte Pensylvánia. Na exprezidenta USA vystrelil poloautomatickou puškou 20-ročný T. H. Crooks. Trumpovi prestrelil hornú časť pravého ucha, jedného účastníka podujatia zabil a ďalší dvaja utrpeli zranenia. Útočníka následne zastrelila tajná služba.