Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Michalec: Konzulát SR prepája literárne aktívnych krajanov v Belgicku

Andrej Michalec. Foto: Archív A. Michalca

Civilným povolaním terapeutka a koučka Michaela Ray de Witters, ktorá pracuje v obci Duffel neďaleko Antverp, prijala pozvanie Generálneho konzulátu na stretnutie, ktoré sa uskutočnilo 26. júna.

Brusel 28. júna (TASR) - Generálny konzulát SR v Bruseli pokračuje v prezentácii Slovákov, ktorí žijú v Belgicku a prezentujú sa zaujímavou tvorbou a činnosťou. Jednou z takých je aj autorka literatúry a publicistiky Michaela Ray de Witters, uviedol v piatok pre TASR generálny konzul Andrej Michalec.

Civilným povolaním terapeutka a koučka Michaela Ray de Witters, ktorá pracuje v obci Duffel neďaleko Antverp, prijala pozvanie Generálneho konzulátu na stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v stredu 26. júna. V Belgicku pôsobí už viac ako desať rokov a má široký záber aktivít, ktoré prepája. Je "autorkou rozprávok, s pridanou hodnotou", ktoré podľa jej slov deti majú radi a rodičia ich oceňujú ako dôležitú psychologickú pomoc vo výchove potomkov.

Rozprávku "Dieťa z neba – 8 pilierov sebavedomia adoptovaného dieťaťa" publikovala v spolupráci s vydavateľstvom TOP1 knihy s.r.o. v roku 2022. V tom istom vydavateľstve o rok neskôr vyšiel titul "Som skvelé dieťa – 7 pilierov detského sebavedomia".

Český preklad jej druhej knihy boduje v prvej päťdesiatke napredávanejších knižných titulov českej pobočky predajcu kníh Martinus. Táto kniha vyšla aj v maďarskom jazyku a ukrajinská verzia je k dispozícii zadarmo online od začiatku vojny v 2022 ako psychická podpora pre rodiny utečencov. Existuje už aj jej holandský preklad, ktorý čaká na vydanie vo Flámsku, prípadne v Holandsku.

Michalec upozornil, že jej knihy okrem rozprávkových príbehov obsahujú aj metodologickú časť s odporúčaniami pre rodičov. Jej najnovší titul "Olívia v bublinke odvahy – 19 spôsobov zvládania strachu" má podobnú formu ako predchádzajúce tituly.

Michaela Ray de Witters je spoluzakladateľkou online plarformy Autoria, ktorú založila s Andreou Kováčovou, autorkou projektu "Čo dokáže mama", ktorá združuje 50.000 mamičiek.

Autorka už dávnejšie vytvorila facebookovú skupinu Tvorba & Marketing kníh s cieľom spájať autorov, poskytnúť im priestor na výmenu skúseností nielen s tvorbou, ale predovšetkým s vydávaním diel, ich marketingom a distribúciou. Facebooková skupina má na Slovensku skoro tisíc členov, čo publicistku motivovalo k vytvoreniu belgickej verzie tejto skupiny, kde komunikácia prebieha v angličtine.

Ray de Witters prejavila záujem prepájať autorov zo Slovenska činných v Belgicku a Luxembursku a generálny konzul SR pre TASR uviedol, že tento jej zámer podporil. Ocenil jej angažovaný prístup, dobrovoľnícke aktivity a cennú prácu pre komunitu, poskytol jej kontakty na krajanské platformy aktívne v tejto oblasti a informoval ju o aktéroch na Slovensku podporujúcich tvorbu, preklady a vydávanie diel na Slovensku i v zahraničí.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)