Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Michel sa prihovoril za spoluprácu EÚ s krajinami Perzského zálivu

Na snímke sprava predseda Európskej rady Charles Michel, saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pred summitom Rady pre spoluprácu EÚ a Perzského zálivu (EÚ-GCC) v Bruseli 16. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Michel sa vyjadril, že to bude "prvé z mnohých" stretnutí medzi oboma regiónmi. Upozornil, že týmto summitom vysielajú odkaz, že oba bloky sú pripravené vybudovať strategické partnerstvo.

Brusel 16. októbra (TASR) - Prvé stretnutie na najvyššej úrovni medzi krajinami EÚ a krajinami Perzského zálivu otvára novú a ambicióznejšiu kapitolu vzájomnej spolupráce a pomôže obom stranám lepšie vnímať mnohé zo spoločných výziev. Uviedol to predseda Európskej rady Charles Michel v rámci úvodného príhovoru na summite Rady pre spoluprácu EÚ a Perzského zálivu (EÚ-GCC), informuje spravodajca TASR.

Michel vyjadril nádej, že to bude "prvé z mnohých" stretnutí na najvyššej úrovni medzi oboma regiónmi. Upozornil, že týmto summitom EÚ a GCC vysielajú silný odkaz svojim občanom a celému svetu, a to, že oba bloky sú pripravené vybudovať strategické partnerstvo vhodné pre 21. storočie.

"Sme pripravení spolupracovať na riešení globálnych výziev. Chceme viac stability, viac bezpečnosti, viac prosperity a viac rešpektovania medzinárodného práva," vyhlásil Michel. Pripomenul, že obe strany zdieľajú spoločný cieľ, podporovať hospodársky rast a vytvárať väčšiu prosperitu pre občanov, čo je možné dosiahnuť prostredníctvom udržateľných investícií a obchodu a spoluprácou na digitálnej revolúcii, zavádzaní umelej inteligencie a zelenej transformácii.

Michel zdôraznil dôležitosť lepšieho prepojenia oboch regiónov, ich ekonomík a ľudí.

Dodal, že EÚ aj GCC zdieľajú spoločnú zodpovednosť za ochranu medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a Charty OSN a ako regionálne organizácie musia zohrávať kľúčovú úlohu pri riešení vojnových konfliktov, klimatických zmien, posilňovaní multilateralizmu a ľudských práv.

"Súčasný geopolitický kontext je mimoriadne ťažký," skonštatoval Michel a najmä s odkazom na krízu na Blízkom východe vyjadril presvedčenie, že Európania aj obyvatelia krajín okolo Perzského zálivu zdieľajú želanie oveľa viac spolupracovať a "stavať mosty" a spoločnými silami urobiť viac pre podporu stability, pokroku a solidarity v oboch regiónoch a na celom svete.

"Dnes je globálna stabilita ohrozená dramatickou situáciou na Blízkom východe, ruskou vojnou proti Ukrajine a tragickou situáciou v Sudáne. Tieto krízy spôsobili obrovské ľudské utrpenie. Preto musíme konať rozhodnejšie a opäť zmeniť chod dejín," povedal Michel lídrom EÚ a GCC.

Spresnil, že budúcnosť oboch regiónov je silne prepojená, aj preto diskusie na summite budú o tom, čo ich spája a kde možno urobiť viac pre budovanie pozitívnej agendy do budúcnosti.