Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Mijatovičová: Rusko musí zabrániť likvidácii organizácie Memorial

Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. Foto: TASR/AP

Likvidačné konanie voči Memorialu sa podľa komisárky RE ani zďaleka nejaví ako nevyhnutné a primerané.

Brusel/Štrasburg 7. decembra (TASR) - Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová vyjadrila znepokojenie nad likvidačným konaním ruských úradov proti známej ľudskoprávnej organizácii Memorial.

Mijatovičová tlmočila svoje obavy v liste ruskému generálnemu prokurátorovi Igorovi Krasnovovi, ktorého text bol zverejnený v utorok. Datovaný je 30. novembrom.

Likvidačné konanie voči dvom organizáciám združenia Memorial - International Memorial a Centrum pre ľudské práva Memorial - vychádza z ruskej legislatívy upravujúcej činnosť mimovládnych organizácií, ktoré sú financované zo zahraničia. Ide o tzv. zákon o zahraničných agentoch.

Komisárka vyzvala ruského generálneho prokurátora vyzvala, aby právne konanie voči uvedeným organizáciám zastavil a aby sa aktívne podieľal na zosúladení ruských právnych predpisov a postupov s európskymi normami v oblasti ľudských práv. Upozornila, že obe organizácie zohrali v minulosti významnú úlohu pri uchovávaní pamiatky obetí porušovania ľudských práv a sú v tejto oblasti aktívne v súčasnosti.

Ruský zákon o zahraničných agentoch podľa Mijatovičovej výrazne zasahuje do práv na slobodu združovania a prejavu, stigmatizuje a marginalizuje ľudsko-právnych aktivistov a obmedzuje fungovanie organizácií občianskej spoločnosti.

Likvidačné konanie voči Memorialu sa podľa komisárky RE ani zďaleka nejaví ako nevyhnutné a primerané.

"Vyjadrujem ľútosť nad tým, že ruské orgány aj naďalej obmedzujú priestor pre nezávislé aktivity občianskej spoločnosti a slobodu prejavu používaním ustanovení a postupov trestného práva," napísala Mijatovičová v liste pre Krasnova.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)