Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Milton zoslabol na hurikán prvej kategórie, milióny sú bez elektriny

Loď poškodená po hurikáne Helene spočíva na moste pred príchodom hurikánu Milton v Južnej Pasadene na Floride v stredu 9. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že hurikán Milton postupne slabne, stihol už napáchať mnohé škody.

Washington 10. októbra (TASR) - Hurikán Milton, ktorý v stredu večer zasiahol pobrežie amerického štátu Florida, vo štvrtok postupne zoslabol na hurikán prvej kategórie s maximálnou rýchlosťou vetra 150 kilometrov za hodinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

Napriek tomu, že hurikán Milton postupne slabne, stihol už napáchať mnohé škody. Najmenej dve úmrtia v dôsledku tornád hlásili tamojšie úrady z okresu sv. Lucie, uvádza stanica Sky News.

Milton zasiahol v stredu večer pevninu ešte ako hurikán tretej kategórie. V tom čase rýchlosť jeho vetra dosahovala až 195 kilometrov za hodinu. Následne, ako prechádzal cez Floridu, sa rýchlosť jeho vetra znižovala, čo ho degradovalo na hurikán druhej kategórie.

Hurikán sprevádzali výdatné zrážky a ničivý vietor. Na stredozápade Floridy vyhlásili v súvislosti s povodňami núdzový stav. V meste St. Petersburg prasklo vodovodné potrubie, v dôsledku čoho muselo mesto dočasne zastaviť dodávky pitnej vody. Podľa posledných údajov je viac než 2,8 milióna ľudí bez dodávok elektrickej energie. Milton poškodil aj strechu štadiónu Tropicana Field v St. Petersburgu, ktorý využíva bejzbalový tím Tampa Bay Rays.

Populárna americká popová speváčka Taylor Swift oznámila, že daruje päť miliónov dolárov pre ľudí postihnutých hurikánmi Helene a Milton. Peniaze sa využijú na zabezpečenie základných potravín, pitnej vody a rôznych ďalších potrieb pre ľudí, ktorých zasiahol hurikán.

Očakáva sa, že hurikán Milton bude postupovať smerom na východ a vo štvrtok večer by mal dosiahnuť Atlantický oceán, uviedli meteorológovia.