Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Minister Jean-Noel Barrot rokoval s patriarchom libanonských maronitov

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot gestikuluje počas stretnutia s libanonským premiérom Nadžíbom Míkátím v Libanone v pondelok 30. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Cieľom Barrotovej návštevy, ktorá sa začala počas uplynulého víkendu, je oboznámiť sa so situáciou a ponúknuť Libanonu pomoc Francúzska, najmä humanitárnu.

Bejrút 30. septembra (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot sa v pondelok stretol s patriarchom maronitskej cirkvi Bišárom Ráím. Na stretnutí v patriarchovej rezidencii v meste Bkirkí obaja predstavitelia podporili diplomatické snahy vedúce k uzavretiu prímeria v konflikte medzi Izraelom a proiránskym šiitským hnutím Hizballáh. Barrot osobitne zdôraznil potrebu voľby nového prezidenta republiky, čo je podľa neho nevyhnutný krok k jej stabilizácii. Informovali o tom spravodajské weby France Info a Liban News, uvádza TASR.

Patriarcha ocenil úsilie Francúzska v prospech mieru a stability v Libanone a tiež vyjadril svoje obavy z absencie politického vedenia v krajine, čo podľa jeho názoru prispieva k eskalácii napätia. Libanon je bez prezidenta od 31. októbra 2022.

Maronitská cirkev predstavuje najväčšiu miestnu kresťanskú komunitu a patriarcha je rešpektovaný ako hovorca kresťanského obyvateľstva. Dodnes platná konfesionalistická ústava Libanonu z roku 1920 stanovuje, že prezidentom libanonského štátu musí byť maronita.

Cieľom Barrotovej návštevy, ktorá sa začala počas uplynulého víkendu, je oboznámiť sa so situáciou a ponúknuť Libanonu pomoc Francúzska, najmä humanitárnu.

Barrot pricestoval do Bejrútu ako vôbec prvý západný diplomat od minulého pondelka, keď Izrael eskaloval svoje útoky proti pozíciám Hizballáhu na juhu a východe Libanonu a v južnom Bejrúte, považovanom za baštu proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh.

V pondelok v Bejrúte Barrot rokoval aj s libanonským premiérom Nadžíbom Míkátím, ktorý počas tohto stretnutia vyzval na prímerie v bojoch medzi Izraelom a Hizballáhom. Za prioritu označil uplatňovanie rezolúcie 1701 Bezpečnostnej rady OSN, ktorá ukončila vojnu medzi Izraelom a Hizballáhom z roku 2006.

Patriarcha maronitskej cirkvi sa počas víkendu vyjadril aj k úmrtiu vodcu Hiballáhu Hasana Nastralláha, ktorý prišiel o život koncom minulého týždňa pri útoku izraelskej armády na južné predmestie Bejrútu.

Libanonský kardinál, ktorý nedávno kritizoval eskaláciu zložiek Hizballáhu voči Izraelu, označil Nasralláha za jedného z "mučeníkov za spoločnú vlasť". Dodal pritom, že Nasralláhova vízia, akou cestou sa má vydať Libanon, sa líšila od návrhov iných vodcov.