Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Minister obrany: Poľsko posilňuje ochranu hranice s Bieloruskom

Na archívnej snímke kovové mreže na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom. Foto: TASR/AP

Minister sa vyslovil za to, aby Poľsko na hranici s Bieloruskom i s ruskou Kaliningradskou oblasťou vybudovalo líniu obranných bunkrov, zákopov a priekop.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 9. mája (TASR) – Poľsko posilňuje kovovú bariéru na svojej hranici s Bieloruskom, aby zabránilo nelegálnej migrácii. Pripravuje aj plány na zvýšenie ochrany hranice s Ruskom, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Minister pripomenul, že prítomnosť poľských a spojeneckých ozbrojených síl v oblastiach pri hranici, zvýšená po invázii Ruska na Ukrajinu v roku 2022, tiež pomáha chrániť východnú hranicu NATO a Európskej únie.

"Opravujeme bariéru na poľsko-bieloruskej hranici, posilňujeme túto bariéru, sú tam vojenské tábory..., ktoré podporujú Pohraničnú stráž, a výdavky na tieto účely sú najvyššie v histórii (Poľska)," povedal Kosiniak-Kamysz pre rozhlasovú stanicu Radio Zet.

Minister sa vyslovil za to, aby Poľsko na hranici s Bieloruskom i s ruskou Kaliningradskou oblasťou vybudovalo líniu obranných bunkrov, zákopov a priekop. Takéto kroky už urobili pobaltské štáty, priblížila AP.

Poľsko tvrdí, že rozsiahlu vlnu nelegálnej migrácie z Bieloruska, najmä v roku 2022, organizovali táto krajina a Rusko s cieľom narušiť stabilitu Poľska a celej EÚ. Migrantov z veľkej časti zastavila kovová bariéra, ktorú Poľsko dokončilo vlani, nelegálne prekračovanie hranice však pokračuje.