Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Ministri G7 odsúdili vývoz iránskych balistických striel do Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

USA, Spojené kráľovstvo, Nemecko a Francúzsko tento týždeň v utorok oznámili v súvislosti s údajným dodaním rakiet Rusku nové sankcie voči Iránu.

Rím 14. septembra (TASR) - Šéfovia diplomacie krajín skupiny G7 "najostrejšie" odsúdili v sobotu vývoz iránskych balistických striel do Ruska. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

"Irán musí okamžite ukončiť akúkoľvek podporu nelegálnej a neospravedlniteľnej vojny Ruska proti Ukrajine a zastaviť takéto transfery balistických striel, bezpilotných lietadiel a s nimi spojenej technológie, ktoré predstavujú priamu hrozbu ukrajinskému ľudu a v širšom zmysle i európskej a medzinárodnej bezpečnosti," uviedli vo vyhlásení ministri krajín G7.

Skupinu G7 tvorí sedem najvyspelejších ekonomík sveta - Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Británia, pripomína Reuters.

USA, Spojené kráľovstvo, Nemecko a Francúzsko tento týždeň v utorok oznámili v súvislosti s údajným dodaním rakiet Rusku nové sankcie voči Iránu. Sankčné opatrenia európskych krajín sa týkajú iránskej spoločnosti Iran Air, ako aj jednotlivcov obvinených z dodávania zbraní do Ruska. Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí v stredu uviedol, že Teherán nedodal Moskve balistické rakety. Tvrdenia o dodávkach rakiet poprel aj Kremeľ.