Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Ministri NATO neuznávajú nezákonnú a nelegitímnu anexiu Krymu

Britský minister zahraničných vecí William Hague (v pozadí vľavo) sedí pri americkom rezortnom partnerovi Johnovi Kerrym, uprostred vpravo generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen a v strede ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Dešchytsia počas schôdzky ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v sídle NATO v Bruseli 1. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Aliancia zároveň vyzvala Rusko, aby v záujme uvoľnenia napätia znížila stav svojich vojenských jednotiek na Kryme, na úroveň spred vypuknutia krízy.

Brusel 1. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských štátov NATO prijali dnes v Bruseli spoločné vyhlásenie, ktorým odsúdili ruskú vojenskú intervenciu na Ukrajine a anexiu Krymu Ruskom označili za nelegálnu.

"Neuznávame nezákonnú a nelegitímnu anexiu Krymu. Budeme aj naďalej spolupracovať na dosiahnutí politického a diplomatického riešenia, ktoré bude rešpektovať medzinárodné právo a medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení ministrov, vydanom po skončení zasadnutia rady NATO-Ukrajina.

Šéfovia diplomacií krajín NATO sa na tomto podujatí stretli s úradujúcim ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andrijom Deščycjom.

Aliancia zároveň vyzvala Rusko, aby v záujme uvoľnenia napätia znížila stav svojich vojenských jednotiek na Kryme, na úroveň spred vypuknutia krízy. Rusko by zároveň malo zredukovať aj svoju vojenskú činnosť pozdĺž hraníc s Ukrajinou, prehodnotiť nelegálne "pričlenenie" Krymu, zdržať sa akýchkoľvek zásahov a agresívneho pôsobenia na Ukrajine a rešpektovať práva ukrajinského obyvateľstva žijúceho na polostrove, vrátane krymských Tatárov.

NATO tiež požiadalo vládu v Moskve, aby Rusko dodržiavalo všetky svoje medzinárodné záväzky a princípy medzinárodného práva.