Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Ministri obrany USA a Ruska telefonicky diskutovali o Ukrajine

Na snímke Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

USA sú najväčším podporovateľom Ukrajiny v oblasti vojenského materiálu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva/Washington 26. júna (TASR) – Americký minister obrany Lloyd Austin a jeho ruský náprotivok Andrej Belousov v utorok telefonicky diskutovali o situácii na Ukrajine, uviedlo ruské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ministri prebrali názory na situáciu na Ukrajine," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. "Andrej Belousov poukázal na nebezpečenstvo ďalšej eskalácie situácie v súvislosti s pokračujúcimi dodávkami amerických zbraní ozbrojeným silám Ukrajiny," dodalo ruské ministerstvo.

"(Minister Austin) zdôraznil dôležitosť udržiavania komunikačných liniek počas toho, ako pokračuje ruská vojna proti Ukrajine," informoval o telefonáte Pentagón.

USA sú najväčším podporovateľom Ukrajiny v oblasti vojenského materiálu. Americký Kongres koncom apríla po niekoľkých mesiacoch prieťahov schválil balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 61 miliárd amerických dolárov. Americký prezident Joe Biden sa ukrajinskému prezidentovi Volodymirovi Zelenskému za prieťahy ospravedlnil a zdôraznil, že Američania pevne stoja za Ukrajinou.

USA navyše schválili ďalší balík vojenskej pomoci za 225 miliónov dolárov, ktorý obsahuje muníciu pre systém HIMARS, mínometné systémy a delostrelecké náboje. Balík bude pochádzať priamo zo zásob americkej armády, bude ho preto možné rýchlo dostať na front.