Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská junta prekvapivo požiadala zahraničie o pomoc po záplavách

Min Aung Hlaing. Foto: TASR/AP

Mjanmarská armáda doteraz vždy zablokovala alebo zmarila humanitárnu pomoc zo zahraničia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rangún 14. septembra (TASR) - Šéf mjanmarskej junty prekvapivo požiadal o zahraničnú pomoc po tom, ako konfliktom pustošenú krajinu postihli ničivé záplavy, v dôsledku ktorých prišlo o domov viac ako 235 000 ľudí, informovali v sobotu štátne médiá. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Vládni predstavitelia musia kontaktovať cudzie krajiny, aby zaistili záchranu obyvateľov a pomoc pri zmiernení následkov pre obete povodní," vyhlásil vodca mjanmarskej junty, generál Min Aun Hlain.

Viac ako 235 000 ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy v dôsledku záplav spôsobených smrtiacim tajfúnom Yagi, prehlbujúc utrpenie krajiny, ktorá je už aj tak ťažko skúšaná konfliktom, odkedy moc v krajine prevzala v roku 2021 armáda.

Junta uviedla, že stratila kontakt s niektorými časťami krajiny a preveruje správy, že desiatky ľudí boli zasypané pri zosuvoch pôdy v centrálnej Mandalejskej oblasti, kde sa ťaží zlato.

Mjanmarská armáda doteraz vždy zablokovala alebo zmarila humanitárnu pomoc zo zahraničia.

Minulý rok pozastavila cestovné povolenia pre humanitárne skupiny, ktoré sa pokúšali dostať k približne miliónu obetí silného cyklónu, ktorý zasiahol západ krajiny.

Po tom, ako cyklón Nargis v roku 2008 zabil v Mjanmarsku najmenej 138 000 ľudí, bola vtedajšia junta obvinená z blokovania pomoci v núdzi a odmietania prístupu humanitárnym pracovníkom a zásobám.