Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Mníchov: Pri izraelskom konzuláte zastrelili 18-ročného muža z Rakúska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann uviedol, že okolnosti prípadu musia byť objasnené, nemožno však vylúčiť ani plán útoku na izraelský konzulát.

Mníchov/Viedeň 5. septembra (TASR) – Mužom, ktorého nemecká polícia vo štvrtok zastrelila neďaleko izraelského generálneho konzulátu v Mníchove, bol 18-ročný rakúsky občan. Oznámil to hovorca mníchovskej polície. Motív ozbrojenca podľa neho nie je stále jasný, informuje TASR na základe správ nemeckých médií a agentúr DPA a Reuters.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann uviedol, že okolnosti prípadu musia byť objasnené, nemožno však vylúčiť ani plán útoku na izraelský konzulát. Vyšetrovanie podľa neho tiež preverí, či prípad súvisí s výročím masakru na mníchovskej olympiáde z 5. septembra 1972, pri ktorom palestínski teroristi zabili 11 izraelských športovcov.

Nemecká verejnoprávna stanica WDR uviedla, že mladý muž len nedávno pricestoval do Nemecka. Podľa rakúskeho denníka Kronen Zeitung žil v Salzburgu, mal bosnianske korene a rakúskym úradom bol známy ako islamista. Rovnaké informácie priniesli aj denník Der Standard a týždenník Der Spiegel.

Policajti zasahovali dopoludnia pri múzeu zameranom na dokumentovanie histórie nacizmu v Mníchove. Neďaleko sa nachádza izraelský generálny konzulát. Muž vyzbrojený starou puškou strieľal na zasahujúcich policajtov. Policajti ho v reakcii postrelili a neskôr vážnym zraneniam podľahol.