Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Módí aj Abbás plánujú navštíviť Rusko, uviedol Putinov poradca

Ilustračná snímka. Foto: TASR

India počas Módího pôsobenia vo funkcii ruskú inváziu na Ukrajine neodsúdila a zdôrazňuje potrebu mierového riešenia konfliktu.

Moskva 25. júna (TASR) - Indický premiér Narénda Módí plánuje navštíviť Rusko, oznámil vo štvrtok Kremeľ. Na návštevu krajiny sa chystá pricestovať aj predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás TASR informuje podľa agentúr AP a Reuters.

Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina pre zahraničné záležitosti Jurij Ušakov uviedol, že Módího návšteva sa pripravuje, dátum však neoznámil. Agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá a diplomatické zdroje píše o júlovom termíne.

Kremeľ v marci uviedol, že Módí má pozvanie na návštevu Ruska, počas ktorej sa má stretnúť aj s Putinom.

Ušakov nespresnil ani okolnosti Abbásovej návštevy, uviedol však, že termín je už dohodnutý. Rusko tvrdí, že chce pomôcť vyriešiť konflikt na Blízkom východe, píše Reuters. Mier podľa Moskvy nebude možné dosiahnuť bez vzniku palestínskeho štátu.

Dôležitosť Indie ako obchodného partnera Moskvy sa zvýšila po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022. India aj Čína sú dôležitými odberateľmi ruskej ropy po tom, ako boli v dôsledku sankcií USA a ich spojencov zastavené jej dodávky na väčšinu západných trhov.

India počas Módího pôsobenia vo funkcii ruskú inváziu na Ukrajine neodsúdila a zdôrazňuje potrebu mierového riešenia konfliktu.