Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Módí: Indicko-ruské vzťahy sú založené na vzájomnej dôvere a rešpekte

Na archívnej snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a indický premiér Naréndra Módí počas neformálneho stretnutia v rezidencii Novo-Ogarjovo na okraji Moskvy v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR/AP

Obe krajiny udržujú úzke vzťahy od čias Sovietskeho zväzu.

Moskva 9. júla (TASR) - Vzťahy Indie s Ruskom sú založené na vzájomnej dôvere a rešpekte. Uviedol to indický premiér Naréndra Módí v utorok v Moskve počas prejavu k indickej diaspóre. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Každý Ind považuje Rusko za priateľa Indie v dobrých aj zlých časoch... Záväzok nášho vzťahu bol viackrát testovaný a zakaždým sa ukázal ako veľmi silný," povedal Módí počas svojej prvej návštevy Ruska za uplynulých päť rokov. Zároveň ocenil vodcovské schopnosti ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého označil za svojho "drahého priateľa".

Rusko je už desaťročia najväčším dodávateľom zbraní pre Indiu. Obe krajiny udržujú úzke vzťahy od čias Sovietskeho zväzu.

Západné krajiny, najmä Spojené štáty, sa snažia o posilnenie vzťahov s Indiou ako potenciálnou protiváhou vzmáhajúcej sa Číny v regióne.

Naí Dillí a Západ však zaujali rozdielne postoje k ruskej invázii na Ukrajine, pripomína Reuters. India sa zdržala kritiky Ruska a zvýšila svoje nákupy lacnej ruskej ropy na rekordnú úroveň, pričom Moskvu a Kyjev vyzýva na vyriešenie konfliktu prostredníctvom dialógu a diplomacie.

Dvojdňová návšteva indického premiéra v Rusku sa koná v čase summitu Severoatlantickej aliancie vo Washingtone, ktorého hlavnou témou má byť vojna na Ukrajine. Vysokopostavený predstaviteľ indického ministerstva zahraničných vecí však minulý týždeň povedal, že termín tejto návštevy nemá žiadny hlbší význam.