Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Módí je na dvojdňovej návšteve v Moskve, bude večerať s Putinom

Na archívnej snímke z 16. septembra 2022 ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a indický premiér Naréndra Módí (vľavo) si podávajú ruky pred summitom Šanghajskej organizácie spolupráce v Samarkande v Uzbekistane. Foto: TASR-AP

Rusko a India udržiavajú úzke vzťahy, ktoré siahajú až do obdobia studenej vojny.

Moskva 8. júla (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí v pondelok pricestoval do Moskvy na dvojdňovú štátnu návštevu. Na programe má neformálnu večeru u šéfa Kremľa Vladimira Putina a spoločné rokovania, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Ide o Módího prvú návštevu Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Naposledy ho navštívil v roku 2019, keď sa zúčastnil na ekonomickom fóre vo Vladivostoku. S Putinom sa stretol v roku 2022 na okraj summitu Šanghajskej organizácie spolupráce v Uzbekistane.

Indický líder sa bude podľa očakávaní počas svojej návštevy snažiť prehĺbiť vzťahy s Ruskom. Odborníci tvrdia, že prioritnou témou rokovaní bude spolupráca v obrannom priemysle, keďže v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu meškajú dodávky náhradných dielov vojenskej techniky do Indie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už avizoval, že lídri budú diskutovať o "perspektívach ďalšieho rozvoja tradične priateľských rusko-indických vzťahov" aj relevantných otázkach medzinárodnej a regionálnej agendy.

Rusko a India udržiavajú úzke vzťahy, ktoré siahajú až do obdobia studenej vojny. Najľudnatejšia krajina sveta sa pod Módího vedením vyhla odsúdeniu ruského postupu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, zároveň však zdôraznila potrebu mierového riešenia.

India, ktorá je tretím najväčším spotrebiteľom ropy na svete, je zároveň významným odberateľom ruskej ropy. India zvýšila objem nakupovanej ropy z Ruska v porovnaní s rokom 2021 viac ako 20-násobne, uvádza stanica Sky News.