Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Moldavské referendum o vstupe do EÚ je úspešné

Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove počas prezidentských volieb a referenda o začlenení Moldavska do Európskej únie v nedeľu 20. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Za hlasovalo 50,46 percenta zúčastnených voličov, čo je o približne 14.000 voličov viac ako tých, čo hlasovali proti.

Kišiňov 21. októbra (TASR) - Moldavská volebná komisia v pondelok večer zverejnila oficiálne výsledky nedeľňajšieho referenda o ústavnom ukotvení smerovania krajiny do EÚ, ako aj prvého kola prezidentských volieb. Referendum o vstupe do EÚ bolo mimoriadne tesné. Za hlasovalo 50,46 percenta zúčastnených voličov, čo je o približne 14.000 voličov viac ako tých, čo hlasovali proti. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA, Reuters a portálu Euronews.

Podľa moldavskej volebnej komisie sa na hlasovaní zúčastnilo viac ako 1,5 milióna moldavských občanov, čo predstavuje 51 percent oprávnených voličov.

Podľa predbežných výsledkov sa v noci očakávalo, že vstup do EÚ voliči odmietnu. Podľa analytikov však výsledok v prospech proeurópskeho smerovania krajiny naklonili najmä hlasy voličov v hlavnom meste Kišiňov a Moldavci žijúci v zahraničí.

Referendum sa konalo z iniciatívy proeurópsky orientovanej moldavskej prezidentky Maie Sanduovej. Tá zároveň vyhrala prvé kolo prezidentských volieb so ziskom 42,3 percenta hlasov a v druhom kole si zmeria sily s proruským kandidátom Alexandrom Stoianoglom, ktorý dostal 26 percent platných hlasov. Dvojité voľby sa považovali za kľúčový test proeurópskeho smerovania bývalej sovietskej republiky.

Hlasovanie podľa Európskej únie a moldavských úradov sprevádzalo bezprecedentné zasahovanie zo strany Ruska. Moldavské orgány tvrdia, že Moskva pred voľbami a referendom zintenzívnila svoju kampaň hybridnej vojny, ktorej cieľom je destabilizovať krajinu a prekaziť jej cestu do Únie.

Na výsledky hlasovania reagoval v pondelok večer aj Biely dom, ktorý rozhodnutie moldavských občanov privítal a vyhlásil, že Rusku sa nepodarilo voľby narušiť.