Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Moldavsko podpísalo dohodu o spoločnom obstarávaní v oblasti zdravia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Komisia v správe pre médiá spresnila, že Moldavsko je teraz šiestou kandidátskou krajinou EÚ, ktorá sa stane súčasťou tejto dohody.

Brusel 9. júla (TASR) - Moldavsko sa v utorok stalo 38. krajinou, ktorá podpísala dohodu o spoločnom obstarávaní v EÚ v oblasti zdravia. Stalo sa tak počas pracovnej návštevy eurokomisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidisovej v Kišiňove, informuje spravodajca TASR.

Komisia v správe pre médiá spresnila, že Moldavsko je teraz šiestou kandidátskou krajinou EÚ, ktorá sa stane súčasťou tejto dohody.

Dohoda o spoločnom obstarávaní v oblasti zdravia je právny a operačný mechanizmus, ktorý umožňuje zúčastneným krajinám spojiť sily v prípade závažných zdravotných kríz a spoločne nakupovať základné dodávky, ako sú lieky a zdravotnícke vybavenie.

Počas pandémie ochorenia COVID-19 dohoda umožnila zúčastneným krajinám získať osobné ochranné prostriedky, ihly a striekačky na očkovanie proti COVID-19, pľúcne ventilátory a lieky za rovnakých podmienok.

Účasť na dohode o spoločnom obstarávaní umožňuje zúčastnenej krajine využívať kombinovanú kúpnu silu členských štátov EÚ a ostatných zúčastnených krajín, čo umožňuje lepší prístup a väčšiu bezpečnosť dodávok zdravotníckych protiopatrení v prípade núdzovej situácie.

Komisia nedávno podpísala rámcovú zmluvu o spoločnom obstarávaní s cieľom dodať 665.000 dávok očkovacej látky proti vtáčej chrípke od firmy Seqirus s možnosťou dokúpiť ďalších 40 miliónov dávok.

Exekutíva EÚ prostredníctvom Úradu pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) riadi postupy verejného obstarávania v úzkej spolupráci so zúčastnenými krajinami. Tieto krajiny môžu nakúpiť zmluvné výrobky podľa potreby prostredníctvom svojich vnútroštátnych rozpočtov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)