Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

Mongolská vládna strana si vo voľbách zachovala tesnú väčšinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úradujúci premiér Luvsannamsrain Oyun-Erdene niekoľko hodín po zatvorení miestností deklaroval víťazstvo svojej MPP, pričom sa odvolával na sto percent hlasov spočítaných strojom.

Ulanbátar 29. júna (TASR) - Vládnuca Mongolská ľudová strana (MPP) si podľa predbežných výsledkov parlamentných volieb v zákonodarnom zbore zachovala tesnú väčšinu. Opozičná Demokratická strana (DP) však zaznamenala významné zisky. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Úradujúci premiér Luvsannamsrain Oyun-Erdene v sobotu miestneho času niekoľko hodín po zatvorení miestností deklaroval víťazstvo svojej MPP, pričom sa odvolával na sto percent hlasov spočítaných strojom. Paralelne prebieha aj ručné spočítavanie s cieľom zaistiť presnosť, ktorého výsledky sa očakávajú počas soboty.

MPP podľa neho získala 68 až 70 zo 126 kresiel v parlamente - Veľkom štátnom churale. "Toto je hlas ľudu, ktorý zaznel v parlamente," povedal s tým, že hlasovanie predstavuje "novú etapu" v demokratickej diskusii.

Ak sa predbežné výsledky potvrdia, vládnucej strane klesne počet parlamentných kresiel v porovnaním so získanými v predošlých voľbách. V roku 2020 získala MPP nadpolovičnú väčšinu 62 zo vtedajších 76 mandátov. DP ich mala 11. Parlament iba vlani schválil dodatok k ústave, ktorým sa počet zákonodarcov zvýšil zo 76 na 126.

Výsledky zhromaždené miestnym portálom Ikon na základe oficiálnych údajov taktiež pripisovali MPP 68 kresiel, zatiaľ čo opozičná DP ich získala 42 a menšia protikorupčná strana CHUN osem. Volebná účasť celoštátne dosiahla 69,3 percenta, uviedla AFP s odvolaním sa na volebnú komisiu krajiny.

"Všetko nasvedčuje tomu, že väčšina MPP sa zmenší, pričom Demokratická strana dosiahne prekvapivo silné výsledky," uviedol odborník na mongolskú politiku Julian Derkes s tým, že aj pomerne vysoká volebná účasť značí túžbu po zmene vo vedení, ale nie v smere politiky. Podľa neho sú však výsledky prekvapujúce vzhľadom na vnútorne problémy v DP a jej nevýraznú kampaň.