Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Kyjev podľa Moskvy chystá útoky na diplomatické misie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Moskva vyhlásila aj to, že Kyjev plánuje chemické útoky na civilistov v Sumskej a Mykolajivskej oblasti.

Moskva 20. marca (TASR) - Moskva obvinila v sobotu večer Kyjev, že plánuje útok "pod falošnou vlajkou" na zariadenia západných diplomatov v západoukrajinskom meste Ľvov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vyhlásil, že ukrajinské vedenie má v úmysle vykresliť útoky na diplomatické misie Spojených štátov a ďalších západných krajín ako "cielený útok ruských ozbrojených síl".

Toto má vyvinúť tlak na Severoatlantickú alianciu (NATO), aby poskytla viac dodávok zbraní a aby súhlasila s bezletovou zónou nad Ukrajinou.

Moskva neskôr vyhlásila aj to, že Kyjev plánuje chemické útoky na civilistov v Sumskej a Mykolajivskej oblasti.

Nie sú žiadne dôkazy, ktoré by tieto tvrdenia podporovali. Ukrajina opakovane obviňuje Rusko zo šírenia dezinformácií o údajných provokáciách, aby tak ospravedlnilo svoje vlastné útoky.

Niekoľko západných krajín presťahovalo svoj diplomatický personál z ukrajinského hlavného mesta Kyjev do Ľvova, ktorý je ďalej na západe, a urobilo to ešte pred začiatkom invázie Ruska na Ukrajine 24. februára. Vojna trvá už vyše tri týždne a niekoľko krajín, vrátane Francúzska, má vo Ľvove stále svojich diplomatov, pripomenula agentúra DPA.