Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Moskva si predvolala veľvyslanca USA a odovzdala mu nótu

Americký veľvyslanec v Rusku John Sullivan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Biden označil minulú stredu ruského prezidenta Putina za vojnového zločinca. Urobil tak verejne prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Moskva 21. marca (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo veľvyslanca USA Johna Sullivana a odovzdalo mu protestnú nótu v súvislosti s nedávnymi výrokmi prezidenta USA Joea Bidena, ktorý označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "vojnového zločinca".

Vo vyhlásení ruského ministerstva citovaného agentúrou Reuters sa uvádza, že pre "takéto vyhlásenia amerického prezidenta, nehodné štátnika takého vysokého postavenia" sa rusko-americké vzťahy dostávajú na pokraj zlomu. Ministerstvo tiež veľvyslanca upozornilo, že "nepriateľské akcie podniknuté proti Rusku" budú mať za následok "ráznu a rozhodnú odpoveď".

Biden označil minulú stredu ruského prezidenta Putina za vojnového zločinca. Urobil tak verejne prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil Bidenov výrok za neprijateľný a neodpustiteľný.

Bidenove slová boli reakciou na dianie na Ukrajine, kam Rusko 24. februára vyslalo tisíce svojich vojakov v rámci tzv. špeciálnej vojenskej operácie. Moskva túto operáciu zdôvodnila nutnosťou demilitarizácie Ukrajiny a odstránenia tamojších "nebezpečných nacionalistov". Ukrajinské jednotky kladú ruskej armáde tvrdý odpor.

V reakcii na tento vývoj udalostí uvalil Západ na Moskvu rozsiahle sankcie v snahe prinútiť ju stiahnuť sa z územia Ukrajiny, dodala agentúra Reuters.