Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Moskva tlmočila veľvyslancovi nesúhlas s otvorením veliteľstva NATO

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Veliteľstvo otvorili v pondelok v nemeckom meste Rostock.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 22. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že si predvolalo nemeckého veľvyslanca na protest proti otvoreniu nového námorného taktického veliteľstva NATO na pobreží Baltského mora. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Veliteľstvo, ktorého úlohou je plánovanie námorných operácií a cvičení a posilnenie obranyschopnosti Severoatlantickej aliancie v oblasti Baltského mora, otvorili v pondelok v nemeckom meste Rostock.

Ruský rezort diplomacie uviedol, že nemeckému veľvyslancovi v tejto súvislosti tlmočil svoj "rozhodný protest".

"Vo Washingtone, Bruseli a Berlíne si musia uvedomiť, že rozširovanie vojenskej infraštruktúry NATO v bývalom východnom Nemecku bude mať tie najnegatívnejšie dôsledky," dodala Moskva.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že veliteľstvo NATO v Rostocku je "hrubým porušením" zmluvy o zjednotení Nemecka z roku 1990, podľa ktorej sa v danej oblasti nemajú rozmiestňovať žiadne zahraničné vojská.

Nemecký veľvyslanec počas predvolania veľmi jasne poprel, že by Berlín porušil dokument známy ako Zmluva 2+4, ktorý otvoril dvere znovuzjednoteniu Nemecka, povedal hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre agentúru AFP.

Dodal, že Zmluva 2+4 "výslovne povoľuje" nasadenie nemeckých ozbrojených síl v štruktúrach NATO, a to aj na území bývalého východného Nemecka. "Tak ako v minulosti budú veliteľský štáb v Rostocku tvoriť nemeckí vojaci, ako aj zahraniční výmenní a styční dôstojníci. Bude tak prispievať do síl pripravenosti NATO," vysvetlil.

Nové námorné taktické veliteľstvo NATO v Rostocku bude viesť nemecký admirál, pôsobiť tam bude personál z 11 členských krajín NATO.