Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Moskva: Víťazstvo FPÖ v Rakúsku dokazuje únavu z protiruských postojov

Na snímke rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zacharovová to povedala v čase, keď rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vyzval všetky parlamentné strany, aby sa vyhli konfrontácii a hľadali kompromisy pri koaličných rozhovoroch.

Moskva 2. októbra (TASR) - Víťazstvo krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v nedeľňajších parlamentných voľbách podľa Moskvy dokazuje, že rakúska spoločnosť je už unavená z tzv. protiruských postojov. Vyjadrila sa tak v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Víťazstvo slobodných v rakúskych voľbách odráža únavu (tamojšej) verejnosti zo smerovania vedenia krajiny, pokiaľ ide o protiruskú politiku, sankčné vojny a ničenie obchodných väzieb s našou krajinou," povedala Zacharovová.

"Rakúšania si ešte pamätajú časy, keď získavali fantastické bonusy zo vzťahov s našou krajinou, a nechápu, prečo by sa ich mali vzdať. Pravda začína prenikať na povrch, chápu, čo sa deje, takže tieto trendy budú naďalej naberať na sile," dodala.

Zacharovová to povedala v čase, keď rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vyzval všetky parlamentné strany, aby sa vyhli "konfrontácii" a hľadali kompromisy pri koaličných rozhovoroch.

Prorusky orientovaná FPÖ získala v nedeľných parlamentných voľbách 28,9 percenta hlasov a stala sa prvou krajne pravicovou stranou, ktorá zvíťazila v rakúskych parlamentných voľbách od konca druhej svetovej vojny. Druhú Rakúsku ľudovú stranu (ÖVP) podporilo 26,3 percenta voličov. Tretí sociálni demokrati (SPÖ) získali 21,1 percenta hlasov, liberálna strana NEOS 9,1 percenta a koaliční Zelení 8,2 percenta.

FPÖ potrebuje na zostavenie vlády koaličného partnera, no zvyšné strany, ktoré sa dostali do parlamentu, už naznačili, že o spoluprácu s ňou nemajú záujem.