Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Moslimských konvertitov uznali vinnými z vraždy britského vojaka

Na nedatovanej snímke poskytnutej 23. mája 2013 britským ministerstvom obrany je Lee Rigby, známy ako Riggers , ktorého napadli a zabili dvaja muži 22. mája 2013 v Londýne. Foto: FOTO TASR/AP

O vine obžalovaných rozhodli členovia súdnej poroty, zloženej z ôsmich žien a štyroch mužov, o verdikte sa radili len približne 90 minút.

Londýn 19. decembra (TASR) - Dvoch britských moslimských konvertitov uznali dnes vinnými zo surovej vraždy britského vojaka Leeho Rigbyho, oznámila agentúra AP.

O vine obžalovaných rozhodli členovia súdnej poroty, zloženej z ôsmich žien a štyroch mužov, v závere procesu prebiehajúceho na hlavnom trestnom súde v Londýne. O verdikte sa radili len približne 90 minút. Porotcovia však odmietli obvinenie z pokusu o zavraždenie policajta.

Michael Adebolajo (29) a Michael Adebowale (22) boli uznaní vinnými z toho, že 22. mája tohto roka autom zrazili 25-ročného vojaka Rigbyho, keď prechádzal cez ulicu pred svojimi kasárňami vo štvrti Woolwich v juhovýchodnom Londýne.

Následne na Rigbyho, ktorý bol po náraze v bezvedomí, zaútočili mäsiarskym sekáčom a nožmi a nakoniec mu jeden z nich podrezal krčnú žilu a "pokúsil sa mu odrezať hlavu".

Adebolajo vysvetľoval svoj čin tvrdením, že konal ako "vojak Alaha" v reakcii na vojenské ťaženia Západu v Iraku a Afganistane. Sudca Nigel Sweeney takúto obranu odmietol ako právne neprípustnú.

Prokurátor na záver konania zdôraznil, že nešlo o proces zameraný proti islamu, ale na potrestanie páchateľov závažného zločinu.