Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Pri útoku džihádistov v Mozambiku zahynuli desiatky civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Už tri roky tam dochádza k útokom radikálnych islamistov, pri ktorých bolo údajne zabitých najmenej 2600 ľudí a 670 000 muselo opustiť svoje domovy.

Maputo 29. marca (TASR) - Desiatky ľudí zahynuli minulý týždeň pri koordinovaných útokoch džihádistov na pobrežné mesto Palma ležiace na severovýchode Mozambiku pri hraniciach s Tanzániou. Informovala o tom v nedeľu večer agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšiu vládu.

Džihádisti zaútočili na mesto v stredu. Po dvoch dňoch bojov ho ovládli v piatok večer. Pred bojmi z neho utiekli tisíce ľudí, uviedol v nedeľu hovorca ministerstva obrany Omar Saranga.

Najmenej sedem civilistov prišlo o život v piatok pri pokuse o ich evakuáciu z hotela Amarula, kde sa ukryli pred útočníkmi. Množstvo ďalších civilistov bolo predtým zabitých v uliciach mesta, ich počet zatiaľ nie je známy. Svedkovia videli mŕtve telá ležiace na uliciach, ako aj džihádistických bojovníkov, ktorí bezhlavo strieľali na ľudí a budovy, uviedla ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW). Podľa HRW sú útočníci napojení na džihádistickú skupinu známu v Mozambiku pod názvom aš-Šabáb, ktorá však nemá priame väzby na rovnomennú somálsku džihádistickú organizáciu.

V bezprostrednej blízkosti mesta Palma budujú francúzsky ropný gigant Total a americká spoločnosť ExxonMobil miliardový projekt na ťažbu skvapalneného zemného plynu, pripomína AFP.

Palma sa nachádza v prevažne moslimskej provincii Cabo Delgado. Už tri roky tam dochádza k útokom radikálnych islamistov, pri ktorých bolo podľa mimovládnych organizácií zabitých najmenej 2600 ľudí a 670.000 muselo opustiť svoje domovy.