Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Musk súhlasil s ponukou Trumpa predsedať komisii pre efektivitu vlády

Na kombinovanej fotografii je vľavo republikánsky kandidát na prezidenta a bývalý prezident Donald Trump a výkonný riaditeľ Tesly a SpaceX Elon Musk. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident o tomto nápade so svojimi poradcami diskutoval celé týždne, povedali agentúre Reuters zdroje oboznámené o obsahu týchto debát.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 5. septembra (TASR) - Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok počas rozsiahleho prejavu, v ktorom hovoril o svojich ekonomických víziách, vyhlásil, že ak zvíťazí v novembrových voľbách, zriadi komisiu pre efektivitu vlády, na čele ktorej bude stáť miliardár a jeho podporovateľ Elon Musk, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Bývalý prezident o tomto nápade so svojimi poradcami diskutoval celé týždne, povedali agentúre Reuters zdroje oboznámené o obsahu týchto debát. Túto myšlienku však Trump po prvý raz verejne potvrdil až počas štvrtkového prejavu pred Newyorským ekonomickým klubom. Musk podľa exprezidenta súhlasil s tým, že sa stane predsedom tohto orgánu. Trump nespresnil, ako by mala komisia fungovať, povedal len, že do pol roka od zriadenia vypracuje plán na obmedzenie "podvodov a neprimeraných platieb" z amerického rozpočtu.

"Zriadim komisiu pre efektivitu vlády, ktorá bude poverená vykonaním komplexného finančného a výkonnostného auditu celej federálnej vlády a predložením odporúčaní pre drastické reformy," povedal bývalý prezident.

Musk v podcaste 19. augusta povedal, že s bývalým prezidentom o tejto veci hovoril a mal by záujem v danom orgáne pôsobiť. "Teším sa na službu Amerike, ak sa takáto príležitosť naskytne," napísal Musk na sieti X vo štvrtok. "Nepotrebujem odmenu, titul ani uznanie," dodal.

Trumpov návrh si vyslúžil okamžitú negatívnu reakciu od Everetta Kelleyho, predsedu Americkej federácie vládnych zamestnancov - odborového združenia, ktoré zastupuje približne 750.000 federálnych zamestnancov. Kelley obvinil Trumpa a Muska, že chcú "vypitvať" nadstranícku štátnu službu a prepustených pracovníkov nahradiť svojimi ľuďmi. "Na tom nie je nič efektívne," napísal Kelley v stanovisku pre agentúru Reuters.

V rámci americkej administratívy už funguje nezávislý Úrad pre zodpovednosť vlády (GAO), ktorý na federálnej úrovni skúma federálne výdavky a výkonnosť vlády.

Trump počas svojho prejavu zopakoval svoj plán znížiť sadzbu dane z príjmu právnických osôb z 21 percent na 15 percent, avšak iba pre firmy vyrábajúce v USA. Takisto povedal, že na federálnych pozemkoch umožní výstavbu domov s cieľom znížiť ceny bývania. Okrem toho vyzval na vytvorenie vládneho investičného fondu, z ktorého by sa financovala výstavba veľkých infraštruktúrnych projektov vrátane diaľnic, letísk a priemyselných komplexov.