Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Muž prešiel Írskom na jednokolke v rekordnom čase

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Pre Íra je to už druhý zápis do Guinessovej knihy svetových rekordov.

Dublin 16. júla (TASR) – Ír Eamonn Keaveney sa stal držiteľom Guinessovho svetového rekordu za najrýchlejšie prejdenie Írska na jednokolke. TASR informuje na základe správ agentúry UPI a Guinessových svetových rekordov.

Keaveneyho cesta viedla z polostrova Mizen Head, najjužnejšieho miesta Írska, na mys Malin Head, ktorý je najsevernejším bodom Írska. Vzdialenosť 613 kilometrov prešiel za 5 dní, 5 hodín a 23 minút.

Pre Íra je to už druhý zápis do Guinessovej knihy svetových rekordov. V roku 2016 sa stal držiteľom rekordu za najdlhšiu vzdialenosť prejdenú naboso (2080 km). O dva roky neskôr vystúpil bosý za 10 dní na 10 vrchov.

Denne strávil v sedle jednokolky približne 12 hodín, robil pritom časté krátke prestávky. Sprevádzala ho Méidhbhín Ní Rúiséilová, ktorá mu viezla veci a pridávala správy na sociálne médiá.

Keaveney pred pokusom o rekord na jednokolke nikdy nejazdil. Jej ovládanie zvládol za niekoľko týždňov, potom ďalej trénoval, až kým na nej denne nedokázal prejsť viac ako 100 kilometrov.

V záverečnej fáze pokusu Keavneymu náhle opuchol ľavý členok a dosiahol veľkosť grapefruitu. "(Na jednokolke) sa nemôžete postaviť ani oprieť o riadidlá ako na bicykli. Nemôžete využiť ani voľnobeh, preto si neoddýchnete ani počas jazdy dolu kopcom. Kým sa pohybujete, točíte pedálmi. Členok mi preto opuchol z nadmerného používania," vyhlásil držiteľ nového rekordu.