Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Muži,ktorí z Turecka do ČR pomohli previesť migrantov,pôjdu do väzenia

Na snímke migranti. Foto: TASR Jaroslav Novák

Všetci obžalovaní vo veku od 22 do 53 rokov vinu priznali. Trinásť z nich si odpyká trojročný trest, vodca organizovanej skupiny Imdat Karagül však dostal päť a pol roka.

Praha 5. septembra (TASR) - Štrnásť cudzincov, ktorí v rámci organizovanej skupiny prevážali nelegálnych migrantov z Turecka do Česka a ďalších krajín EÚ, dostali niekoľkoročné tresty väzenia. Vo štvrtok o tom rozhodol Krajský súd v Hradci Králové. Najvyšší trest je päť a pol roka, obžalovaným pritom hrozil až 16-ročný trest. Na základe správy servera Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Všetci obžalovaní vo veku od 22 do 53 rokov vinu priznali. Trinásť z nich si odpyká trojročný trest, vodca organizovanej skupiny Imdat Karagül však dostal päť a pol roka. Podľa štátneho zastupiteľstva išlo o najväčšiu skupinu prevádzačov, aká bola v Česku kedy zadržaná.

Deväť mužov tureckej národnosti musí zaplatiť aj peňažitý trest vo výške od 300.000 do troch miliónov korún. Zvyšných päť mužov pochádza z Azerbajdžanu a po skončení trestu by mali byť z Česka vyhostení. Turci sa v ČR podľa Noviniek stihli oženiť, preto ich súd vyhostiť nemôže.

Muži pomáhali nelegálnym migrantom z Turecka dostať sa do krajín EÚ. Od mája 2021 do júna 2023 sa do Česka s ich pomocou dostalo viac než 2000 migrantov, prevažne tureckých Kurdov. Každý z nich za sprostredkovanie prechodu zaplatil 3000 až 8500 eur, prípadne sa zaviazali, že sumu odpracujú v Česku v niektorej z prevádzok predávajúcich kebab.

Zisk českej odnože prevádzačskej skupiny sa podľa štátneho zástupcu Milana Šimka ťažko stanovuje. Profit odsúdených odhadol na približne desať miliónov korún (takmer 400.000 eur).