Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Červený kríž: Počet ťažko podvyživených detí v Nigérii prudko rastie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viac ako 40.000 ľudí zahynulo počas 15 rokov trvajúceho povstania, ktoré na severovýchode krajiny vedú militanti z Boko Haram a ďalšie džihádistické skupiny.

Lagos 15. októbra (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v utorok upozornil na prudký nárast vážnej podvýživy detí na severovýchode Nigérie zasiahnutej konfliktom. Klinky, ktoré MVČK v regióne podporuje, v tomto roku zaznamenali 24-percentný nárast počtu kriticky podvyživených malých detí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Viac ako 40.000 ľudí zahynulo počas 15 rokov trvajúceho povstania, ktoré na severovýchode krajiny vedú militanti z Boko Haram a ďalšie džihádistické skupiny. Približne dva milióny ľudí boli v dôsledku bojov vysídlených. Boje taktiež ničia živobytie a sťažujú prístup k poľnohospodárskej pôde a trhom.

MVČK vo svojom vyhlásení uviedol, že ním podporované kliniky na severovýchode krajiny za rok prijali 8470 detí s ťažkou podvýživou, pričom pred rokom zaznamenali 6824 takýchto detských pacientov.

"Rastúci počet detí s ťažkou akútnou podvýživou je srdcervúci," uviedol vedúci delegácie MVČK v Nigérii Yann Bonzon. "Bohužiaľ, predstavujú len zlomok osôb v núdzi v celom regióne," dodal.

Mimovládne organizácie varujú, že klimatické zmeny a nedávne povodne zapríčiňujú krízu za krízou a ovplyvňujú krajiny naprieč oblasťou Čadského jazera vrátane Kamerunu, Čadu a Nigeru.

Minulý mesiac pri jedných z najhorších povodní, ktoré zasiahli túto africkú krajinu, zahynulo najmenej 31 ľudí a státisíce boli vysídlené.

Tohtoročné povodne tiež odplavili nádeje na dobrú úrodu po mimoriadne chudobnom období sucha, keď je prístup k potravinám najťažší, uviedol MVČK.

OSN tento mesiac oznámila uvoľnenie piatich miliónov dolárov (štyri a pol milióna eur) na pomoc obetiam záplav v Nigérii, ktorá trpí aj hospodárskou krízou.

V dôsledku klimatických zmien a konfliktu viac ako šesť miliónov ľudí v povodí Čadského jazera v nasledujúcich mesiacoch pocíti nedostatok potravín, uviedol MVČK s odvolaním na prognózy humanitárnych agentúr.