Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. júl 2024Meniny má Oľga
< sekcia Zahraničie

MZVEZ: Monzún v Indii a Nepále spôsobuje záplavy a dopravné problémy

Ľudia sa plavia na loďke počas záplav po prudkých dažďoch v okrese Morigaon na severovýchode indického štátu Ásam 3. júla 2024. Foto: TASR/AP

Rezort tiež upozornil, že počas monzúnu je v Indii pravdepodobnejšia možnosť kontaminácie vodných zdrojov, preto treba dbať na zvýšenú hygienu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. júla (TASR) - Monzúnové dažde v Indii a Nepále spôsobujú záplavy, zosuvy pôdy a dopravné komplikácie. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR preto vyzýva Slovákov v daných oblastiach na zvýšenú opatrnosť. Informovalo o tom na webe.

"Monzúnové dažde spôsobujú záplavy a zosuvy pôdy najmä na severe a východe Indie, a taktiež v Nepále. Silné dažde môžu ovplyvňovať všetky druhy dopravy. Predpovede počasia predpokladajú intenzívne zrážky aj v nasledujúcich dňoch, v októbri by sa mala intenzita dažďa zmenšiť," uviedol rezort. Vyzval občanov SR, nachádzajúcich sa v krajine, aby dodržiavali nariadenia a pokyny miestnych úradov.

Varovanie indického meteorologického ústavu pretrváva hlavne pre severovýchodný zväzový štát Arunáčalpradéš. Vyšší stupeň pozornosti je uvedený v štátoch Ásam, kde pretrvávajú záplavy, Meghálaj a tiež na západnom pobreží v oblastiach štátov Goa a západných častiach zväzových štátov Maháraštra a Karnátaka.

Rezort tiež upozornil, že počas monzúnu je v Indii pravdepodobnejšia možnosť kontaminácie vodných zdrojov, preto treba dbať na zvýšenú hygienu. Varuje aj pred nástupom obdobia výskytu horúčky dengue, ktorú prenášajú komáre. "Odporúčaná prevencia je vhodné oblečenie (dlhé rukávy, dlhé nohavice) a pravidelné používanie repelentov," poznamenalo ministerstvo.

V prípade núdze môžu občania Slovenskej republiky kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Dillí na pohotovostnom čísle +919818799477 alebo Konzulárne informačné centrum MZVEZ SR na čísle +421259785978. "Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," doplnilo ministerstvo.