Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Na dne Visly neďaleko Varšavy objavili vrak lode zo 17. storočia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Pravdepodobne išlo o plavidlo s plochým dnom a jednou plachtou a používalo sa na prepravu tovaru.

Varšava 1. októbra (TASR) - V koryte rieky Visla južne od Varšavy objavili archeológovia pozostatky plachetnice zo 17. storočia. Pre agentúru PAP to uviedla poľská Archeologická pohotovostná služba, informuje TASR.

Objav sa podaril členom Prieskumnej a vyhľadávacej skupiny Triglav (GEPST), ktorí lokalitu pri dedine Lomianky Dolne skúmali niekoľko rokov. Rekordný pokles hladiny rieky počas leta im prácu uľahčil, stúpajúca hladina Visly však lokalitu v uplynulých dňoch zatopila. Vďaka rýchlej reakcii objaviteľov sa podarilo pripraviť fotografickú dokumentáciu a zaznamenať presné GPS súradnice, čo umožní ďalší výskum.

"Trup, rebrá a ďalšie kovové časti plavidla naznačujú, že pochádza prinajmenšom z čias Švédskej potopy alebo možno ešte skôr," povedal pre PAP Robert Wyrostkiewicz z Archeologickej pohotovostnej služby. Termín Švédska potopa sa v Poľsku používa pre inváziu Švédov v rokoch 1655 až 1660.

Medzi nájdenými predmetmi boli aj ručne kované klince, čo svedčí o tradičnej technike stavby lodí. Pravdepodobne išlo o plavidlo s plochým dnom a jednou plachtou a používalo sa na prepravu tovaru. Wyrostkiewicz odhadol jeho dĺžku až na 30 metrov.

"Nevieme, aká veľká časť lode zostáva pochovaná v koryte rieky," povedal. "Časť, ktorá je stále ponorená, môže byť najlepšie zachovaná pre anaeróbne podmienky na dne. Je tu možnosť, že by sme našli náklad, možno soľ alebo iný tovar," dodal.

Posádku na lodiach tohto typu tvorilo až 20 ľudí, ktorí v prípade nepriaznivého vetra alebo bezvetria veslovali.