Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Na Islande sa zrútila ľadová jaskyňa. Hlásia mŕtveho i nezvestnývch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Skupina 25 osôb bola spolu so sprievodcom na organizovanej prehliadke ľadovca Breidamerkurjökull, keď sa jaskyňa zrútila.

Reykjavík 26. augusta (TASR) — Najmenej jeden turista prišiel o život a dvaja ďalší sú nezvestní po zrútení časti ľadovcovej jaskyne na juhu Islandu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP odvolávajúca sa na miestnu políciu.

Nešťastie sa stalo v nedeľu popoludní na ľadovci Breioamerkurjökull, ktorý v rámci organizovanej prehliadky navštívila skupina 25 turistov z viacerých krajín.

Pri zrútení sa steny jaskyne utrpeli dve osoby ťažké zranenia. Jedna zomrela na následky zranení na mieste nešťastia, ďalšiu previezol vrtuľník do nemocnice v hlavnom meste Reykjavík a je v stabilizovanom stave.

Na pátraní po nezvestných turistoch sa podieľa približne 200 ľudí. Operáciu z dôvodu bezpečnosti prerušili po zotmení, no bude sa v nej pokračovať v pondelok ráno.

Islandská verejnoprávna televízia RÚV uviedla, že preprava vybavenia a záchranárov na ľadovec bola náročná pre členitý terén.

Podľa spravodajskej stránky Visir sprevádzal skupinu turistov sprievodca. Väčšina z nich bola v okamihu nešťastia mimo jaskyne.