Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Na ISS mieria dvaja noví členovia posádky

Nosná raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX s dvoma členmi posádky štartuje k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) z Mysu Canaveral na Floride 28. septembra 2024. Misia kozmickej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX - rutinný let Crew-9 - mal pôvodne na ISS dopraviť troch astronautov NASA a jedného ruského kozmonauta. Na palube je astronaut NASA Nick Hague a kozmonaut ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Alexandr Gorbunov. Foto: TASR/AP

Štart, pôvodne plánovaný na štvrtok, musel byť odložený pre blížiacu sa tropickú búrku Helene.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Mys Canaveral 28. septembra (TASR) — Raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX odštartovala v sobotu z Mysu Canaveral na Floride. Do vesmíru vyniesla kozmickú loď Crew Dragon, ktorá na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dopraví amerického astronauta Nicka Haguea a ruského kozmonauta Alexandra Gorbunova, informovali agentúry AFP a DPA.

Štart, pôvodne plánovaný na štvrtok, musel byť odložený pre blížiacu sa tropickú búrku Helene. Raketa nakoniec odštartovala v sobotu o 19.17 h SELČ.

Loď Crew Dragon sa spojí s ISS v nedeľu okolo 23.30 h SELČ. Na jej palube mali byť aj astronautky Zena Cardmanová a Stephanie Wilsonová, museli však uvoľniť svoje miesta pre kolegov Suni Williamsovú a Barryho Wilmora, ktorí uviazli na ISS pre technické problémy s vesmírnou loďou Boeing Starliner.

Williamsová a Wilmore sú na ISS od júna a pôvodne tam mali stráviť osem dní. Z dôvodu nečakaných technických problémov so Starlinerom sa však americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že loď sa vráti na Zem prázdna a obaja astronauti zostanú na ISS až do februára 2025.