Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Na konferencii Globsec ocenia šéfku EK aj dánsku premiérku

Na archívnej snímke Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Tohtoročná konferencia Globsec sa bude prvýkrát konať v hlavnom meste ČR, predchádzajúcich 18 ročníkov bolo v Bratislave.

Praha 27. augusta (TASR) - Predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a dánskej premiérke Mette Frederiksenovej udelia na nadchádzajúcej medzinárodnej konferencii Globsec Českú a slovenskú transatlantickú cenu za ich prínos v oblasti medzinárodnej spolupráce. Odovzdávanie sa uskutoční v piatok počas galavečera na Pražskom hrade, informuje TASR.

Rovnaké ocenenie bude udelené in memoriam aj bývalému českému diplomatovi Martinovi Povejšilovi.

Tohtoročná konferencia Globsec sa bude prvýkrát konať v hlavnom meste ČR, predchádzajúcich 18 ročníkov bolo v Bratislave. Do Prahy príde podľa riaditeľa organizácie Róberta Vassa približne 2000 hostí z viac než 70 krajín vrátane premiérov, prezidentov a desiatok ministrov.

Okrem spomínaných dvoch političiek sa na konferencii zúčastní aj fínsky prezident Alexander Stubb. Z českých politikov vystúpi prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský a ďalší ústavní činitelia.

Konferencii bude podľa Vassa dominovať vojna na Ukrajine a konflikt na Blízkom východe. Diskutovať sa však bude aj o budúcnosti EÚ v novom funkčnom období Európskej komisiie, o hybridných hrozbách či rastúcom vplyve autoritárskych režimov.

Globsec Forum 2024 sa v českom hlavnom meste uskutoční od 30. augusta do 1. septembra.