Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Na leteckej základni NATO na západe Nemecka je v platnosti pohotovosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hovorca základne uviedol, že z bezpečnostných dôvodov poslali domov všetkých zamestnancov, ktorých činnosť nie je potrebná na prevádzku základne.

Kolín nad Rýnom 23. augusta (TASR) - Na leteckej základni NATO pri meste Geilenkirchen na západe Nemecka je v piatok v platnosti pohotovosť druhého najvyššieho stupňa z dôvodu možnej hrozby. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Hovorca základne uviedol, že z bezpečnostných dôvodov poslali domov všetkých zamestnancov, ktorých činnosť nie je potrebná na prevádzku základne.

Aktivovaný stupeň bezpečnosti s názvom Charlie v žargóne NATO znamená, že došlo k incidentu, prípadne potvrdzuje vysokú pravdepodobnosť teroristického útoku, vysvetľuje DPA. "Je to dôvod na znepokojenie a predbežné opatrenie s cieľom zaistiť pokračovanie našich operácií," uviedol hovorca. Podrobnosti však neposkytol.

Najvyšší z celkovo štyroch stupňov pohotovosti má označenie Delta a NATO ho aktivuje v prípade teroristického útoku či jeho bezprostrednej hrozby.

Polícia z mesta Kolín na Rýnom vo štvrtok večer prevzala vyšetrovanie incidentu. Viac informácií však tiež neposkytla.

Nemeckú vojenskú základňu v Kolíne nad Rýnom minulú stredu (14. augusta) na niekoľko hodín uzatvorili počas vyšetrovania podozrenia zo sabotáže. Hovorca základne v Geilenkirchene však uviedol, že medzi týmito dvoma incidentami nie je spojitosť.

NATO v rovnakom čase ohlásilo pokus o vniknutie do základne v Geilenkirchene. Osobu, ktorá sa na základňu snažili preniknúť, však zastavili a vykázali, vyhlásil hovorca.

Letecká základňa NATO sa nachádza pri meste Geilenkirchen v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, neďaleko hraníc s Holandskom. Od roku 2015 je sídlom vzdušných síl včasného varovania a kontroly (NAEW&CF).

Vzdušný priestor monitoruje 14 špeciálne upravených lietadiel typu Boeing 707 s cieľom včasne rozpoznať možné nebezpečenstvo. Tieto stroje boli nasadené na rôznych miestach vrátane Balkánu či Afganistanu, pripomína DPA.