Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Na misiu proti gangom na Haiti odišlo ďalších 200 kenských policajtov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Prvá skupina približne 400 kenských policajtov pricestovala na Haiti koncom júna.

Nirobi 16. júla (TASR) - Ďalších 200 príslušníkov kenskej polície odišlo na Haiti v rámci misie podporovanej OSN, aby sa pokúsili zmierniť násilie gangov v tejto karibskej krajine, uviedla v utorok kenská polícia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Máme 200 policajtov, ktorí odišli včera v noci a dnes ráno by mali pristáť na Haiti," povedal jeden z vysokých policajných dôstojníkov pre AFP. "Pripoja sa k svojim kolegom, ktorí už sú na mieste," dodal.

Prvá skupina približne 400 kenských policajtov pricestovala na Haiti koncom júna. Keňa bude podľa očakávaní viesť sily s celkovým počtom približne 2500 príslušníkov.

Pred rokom sa Keňa dobrovoľne prihlásila, že povedie medzinárodné sily na zastavenie vlny násilia v tejto bývalej francúzskej kolónii. Nasadenie kenských policajtov na Haiti sa však opakovane odkladalo, keďže v africkej krajine voči nemu prebiehali súdne konania.

Gangy na Haiti kontrolujú 80 percent hlavného mesta Port-au-Prince a taktiež aj hlavné cesty v tejto krajine. Koncom februára sa podmienky prudko zhoršili, keď ozbrojené skupiny začali koordinované útoky v hlavnom meste s tým, že chcú zvrhnúť premiéra Ariela Henryho, ktorý v apríli rezignoval.

Očakáva sa, že ku kenským policajtom sa čoskoro pridajú aj kolegovia z Jamajky, Bahám, Barbadosu, Čadu a Bangladéša, a spolu tak vytvoria 2500-člennú mierovú misiu financovanú najmä z USA.