Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Do Talianska odtiahli nákladnú loď, bolo na nej takmer 1000 utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Národnosť utečencov stále nie je známa, ale predpokladá sa, že sú to Afganci a Sýrčania.

Rím 31. decembra (TASR) - Na palube nákladnej lode Blue Sky M, ktorá v utorok vyslala núdzový signál v Iónskom mori, bolo podstatne viac utečencov, než sa pôvodne predpokladalo. Talianske námorníctvo, ktoré dnes plavidlo odtiahlo do prístavu v meste Gallipoli, uviedlo, že loď viezla 970 ľudí, informovala agentúra APA.

Stotridsať z nich bolo dehydrovaných a podchladených, preto ich podľa miestnych médií prijali do viacerých nemocníc v Apúlii. Utečencov v dobrom zdravotnom stave umiestnili v telocvičniach.

Národnosť utečencov stále nie je známa, ale predpokladá sa, že sú to Afganci a Sýrčania. Podľa talianskej pobrežnej stráže unikli len o vlások katastrofe, pretože navigačné prístroje nákladnej lode plaviacej sa pod moldavskou vlajkou boli nastavené tak, že by nakoniec narazila na skalnaté pobrežie Apúlie.

Loď Blue Sky M vyslala volanie o pomoc severozápadne od gréckeho ostrova Korfu. V Iónskom mori podľa gréckych médií blúdila už niekoľko dní. Predpokladá sa, že ju opustili pašeráci, ktorí chceli migrantov dostať zo západného Grécka do Talianska.

Jeden z pasažierov vyslal núdzové volanie, keď sa loď nachádzala pri pobreží Grécka. Na plavidlo Blue Sky M, plávajúce pod vlajkou Moldavska, sa potom z helikoptéry spustilo šesť príslušníkov talianskej pobrežnej stráže, dodal veliteľ Filippo Marini. Príslušníci na palube nenašli žiadnu posádku, motor lode bol vypnutý.

Pašeráci často opúšťajú plavidlá, aby sa vyhli zadržaniu. Každý rok sa desaťtisíce ľudí snažia prekonať Stredozemné more, aby sa dostali do Európy. Utekajú pred chudobou a vojnami.